A Sportmasszázsról

2022.10.23

Mit érdemes tudni a sportmasszázsról?

A sportmasszázs egyike a legismertebb masszázsfajtáknak. Nagyon sokat hallani a nevét, de vajon tudjuk, hogy mit is jelent, honnan ered és mire jó?

A sportmasszázs a svédmasszázs bizonyos fogásainak valamilyen fizikai megterhelésre történő felkészítés, teljesítmény-növelés, vagy terhelés utáni regeneráció céljából való alkalmazása.

Akkor a sportmasszázs ugyanaz, mint a svédmasszázs?

Majdnem, de nem egészen. Úgy lehetne kifejezni, hogy a svédmasszázs a nagy, közös gyűjtőhalmaz, amelybe többek közt a sportmasszázs is beletartozik. Hogy az általános iskolai matematika nyelvén szóljak, nem minden svédmasszázs sportmasszázs, de minden sportmasszázs svédmasszázs. De emellett ugyanez elmondható például a gyógymasszázs és a svédmasszázs viszonyáról is. Valójában a legtöbb modernkori, nyugati, olajos masszázs, amit ma megtanulhatsz (ilyen-olyan wellness masszázsok, "stresszoldó" masszázsok, stb.), az mind svédmasszázs, a különböző megnevezések csupán a kivitelezés módját, célját, környezetét jelölik vagy egyszerűen csak egy jó marketing stratégiát szolgálnak.

A sportmasszázs hatásai, előnyei

Sportmasszázs alkalmával a sok intenzív gyúró, ütögető és rezegtető technika bevetése miatt a masszázs alap hatásai (vérkeringés és anyagcsere serkenése) sokkal nagyobb mértékben jelentkeznek, mint egy sima svédmasszázsnál. Továbbá, mivel a gyúrással szó szerint a normál helyükről kiemelve dolgozzuk át az izmokat, így az izomgörcsöket, izomfeszüléseket is hatékonyabban tudjuk kezelni, aminek köszönhetően a sportmasszázs az egyik legjobb stresszoldó masszázs.

A sportmasszázs fontos szerepet játszik minden sportoló életében, függetlenül attól, hogy sérült-e vagy sem. Elengedhetetlen bizonyos sérülések kezelésében, illetve a jövőbeni sérülések elkerülésében.

  • nyugtató hatású
  • csökkenti az izomgörcsöket, merev izmok okozta fájdalmakat
  • lazítja a merev, letapadt izmokat, így azok terhelhetőbbé és kevésbé sérülékennyé válnak
  • kiüríti a feszes izmokból az ott felhalmozódó méreganyagokat (pl. tejsav)
  • sérülés esetén gyorsítja a gyógyulást
  • mozgásszegény életmódot folytatóknál fellazítja a letapadt izmokat


Kinek ajánlott a sportmasszázs

A rendszeres sportmasszázs segít megelőzni a sérüléseket azáltal, hogy javítja az izmok kondícióját. Egy jó masszőr felismeri a merev izmokat és hegszövetet, mely ha kezeletlenül marad, sérülésekhez vezethet. A terapeautáknak a hatékony kezelés érdekében érteniük kell az emberi anatómiához és élettanhoz is.

Sportmasszázs javallatai:

Sportolás előtt: bemelegíti, előkészíti az izomzatot a teljesítmény növelésének érdekében valamint csökkenti az izom és ízületi sérülések kialakulásának veszélyét.

Sportolás után: A levezető masszázs célja a megterhelt izomzat regenerációja. Az izmok tónusának normalizálásával gyorsabban ürülnek ki a terhelés alatt felszabadult salakanyagok. A felgyülemlett tejsav távozásával megelőzhető az izomláz.

Szükség esetén Kinesi-Tape és Köpöly terápiával is ki tudjuk egészíteni a kezelést. Az izomlazító-regeneráló Masszázspisztoly tökéletes választás lehet, ha te is felfrissülésre vágysz és le szeretnéd lazítani megfáradt izmaidat.