Kinezio Tape kezelés derékfájdalomra

2022.02.21

Hirtelen megfájdult a dereka? Meghúzódott valamelyik izom vagy már hosszabb ideje fáj? A legtöbb esetben egy egyszerű módszerrel kezelhetjük ezeket a tüneteket.

Kineziológiai tapasz felragasztása derékfájása ellen


Mi a derék tape?

A derék tape gyógyszeres hatóanyagok nélküli színes textil tapasz, mely azonnal oldja derékfájdalmát.


Mi a kinezio tape? 

A színes, bőrre ragasztható kineziológia tapaszról talán már Ön is hallott, de vajon tudja-e, mi mindenre alkalmas?

A kineziotape rugalmas anyagú szövet, mely a bőrére tapasztva különböző jótékony hatásokat nyújthat mozgásszervi panasza csökkentésére, tehát használható fájdalmak enyhítésére, hát-, és hasizmai gyengesége esetén az izommunka átmeneti pótlására, ágyéki csigolyái megtámasztására.


Mi a szerepe a derék tape felragasztásának?

Derék tape esetén a Kinezio tape szerepe elsősorban a medence és ágyéki gerinc stabilizálása, másodsorban a derékon keresztül-kasul húzódó izomzat relaxációja, ellazítása. Hogyan képes erre?

A ragasztás egyik része a haránt futó csíkok felhelyezése:
A tape két vége általában csontos pontokat köt össze derekán, enyhe rugalmas húzással, ezzel nagyobb összetartást ér el a deréktáji csontok kapcsolódásában. Derékpanaszai esetén ezért biztosan fog kapni egy vagy több, vízszintesen felhelyezett csíkot a medencecsontjaira, a fájdalom mértékétől és helyétől, testtartásától, fizikai adottságaitól függően. Az elért csontos stabilitás már enyhíti a derék és gerinc csontok feletti fájdalmait. 

Kiegészítő tapaszok felhelyezése:
Ha fájdalmai felhúzódnak a háti szakasz aljára, vagy érzi oldalt az izmaiban is a görcsöt, akkor kiegészítő csíkokat helyez fel a szakértő. Rájuk relaxáló, izomlazító hatást elérő technikával ragaszt, végig az izmok lefutása mentén.

Attól függően, hogy melyiket találja érintettnek teszteléskor, választhatja a gerinc menti hosszú úgynevezett paravertebralis izmainak, oldalsó hasizmainak, vagy széles és átlós hátizmainak kezelésbe történő bevonását. Ekkor az izom eredésétől a tapadásáig, csontos ponttól csontos pontig kíséri a szövetet. Ezzel tehermentesíti a feszes, tónusos izmokat, oldja görcsüket, és tovább oldja a hozzájuk tartozó deréktáji csigolyák fájdalmát.

Mi történhet, ha nem szakember ragasztja fel a tapaszt?
A kineziológiai tapasz akkor tud hatni, ha a fájdalmas pontból kiindulva megkeressük annak kiváltó okát: egy izom vagy egy ízület gyengeségét. Egy szakember, aki anatómiai ismeretekkel rendelkezik, és egy ebben a témában segítő képzést elvégzett, és nagyobb gyakorlatot szerez benne, az nem hibázhat egy tape felhelyezésénél.

A derék tape minőségének és színének kiválasztása
A színválasztás történhet a színterápia elvei szerint, vagy pedig jó közérzetének sugallatára is hallgathat.
A színek közül deréktájon általában a diszkrét bézst, a melegítő hatású pirosat, vagy a nyugtató zöldet szokták választani. Ez után a megfelelő húzóerőt is meg kell választani, és eszerint mérni és szabni a szalagot.

Lumbágója van?

50 év felett jár, és úgy érzi, gerince már sokkal hamarabb elfárad napközben?
Megérzi a derekán a korát már a munkaidő lejárta előtt egy órával?
Időnként derék izmai begörcsölnek, begyulladnak?

Ha bármely kérdésre "igen" a válasz, akkor ajánljuk elkezdeni a kinezio tape ragasztást. Segít az erős fájdalmat minimalizálni, valamint társa lehet a felépülésben, és a későbbi fájdalmak megelőzésében. Ragasztasson tape-t a fájdalom kezdetétől pár hétig, akár a fájdalom enyhülés után is, és párhuzamosan kezdjen heti rendszerességű gerinc tréninget, így amíg tornával visszaerősíti deréktáji csigolyáit védő és támasztó izomzatát, a tape segít hozzászokni a fokozódó terheléshez.


Kismamáknak!

Ön gyermeket vár, és a hirtelen megnövekedett súlyt dereka nem bírja el?
Derekát húzza előre egyre cseperedő magzata súlya? 


Az áldott állapot heteiben bátran vegye igénybe a kinezio tape segítségét, mely megkönnyíti haránt-, hasizmainak támasztó szerepét. Ideális a kezelést kismama masszázzsal, és kismama gerinctornával kiegészíteni. Élvezze a terhesség időszakát, és csökkentse minden csökkenthető hátrányát!

Meg lehet e tanulni a ragasztási technikát?

A fájós derekú kismamák számára hasznos lehet, ha valaki a környezetében is tud ragasztani hirtelen fokozódó fájdalom esetén. Ilyen esetekre azt ajánljuk, hogy amennyiben a szakértővel megtalálták a megfelelő ragasztási technikát, és a kezelés sikeresnek bizonyult, a következő ragasztásra hozza el szerettét. Neki a kezelő megmutatja, és megpróbálja átadni, megtanítani az adott területre vonatkozó ragasztási technikát. Természetesen sok gyakorlást fog igényelni a kísérőtől, akár több ilyen közös alkalomra is szükséges lehet visszatérni, mire magabiztosan elsajátítja a megfelelő ragasztást. Ám a hosszú távú kezelést nagyban megkönnyítheti a kísérő személy ragasztási ismerete.


Hasi típusú elhízása van?

Csillapíthatatlan étvágya, vagy emésztőrendszeri betegsége miatt az ideálisnál nagyobb hasi zsírtömeggel rendelkezik?


Az elhízás, kifejezetten a hasi típusú elhízás, gyakran társul deréktáji és háti panaszokkal. A kinezio tape abban tud Önnek segíteni, hogy amíg elindul a fogyás útján, addig átmeneti fájdalom csillapítással elősegíti a jobb teherbírását. Súly csökkentésben és tartás korrekciójában is kérheti bizalommal segítségünket.

Imádja a kertjét szépíteni?

Zöldség-gyümölcs termesztéssel foglalkozik telkén, ám a kínzó derékgörcsök megfosztják a friss levegőn végzett munka élvezetétől?
Vagy épp az ingatlanon talál mindig valami felújítani valót, de fájdalma megakadályozza a hasznos munka elvégzésében?


Amikor tudja, hogy sok hajlongás és emelés vár Önre, pár nappal előtte helyeztessen fel egy derék tape-t, és csak a munka lezárultát követő harmadik napon távolítsa el. Amennyiben a munkafolyamat több hetes, menet közben cserére lehet szükség. A kinezio tape megelőzheti a derékfájdalom kialakulását, illetve ha megelőzhetetlen, akkor is elviselhetővé csökkenti a fájdalom mértékét.

Már bekövetkezett a baj, és becsípődött a dereka?

Szerencsés esetben már ismételt kezelésre sem lesz szükség. Azonban ha azt tapasztalja, hogy fájdalma fokozódik, vagy nem enyhül, mindenképp szüksége lesz egy alaposabb orvosi vizsgálatra.

Keresztcsonti fájdalmaktól szenved?

A medence stabilizáció ez esetben is segítségére lehet, hiszen a keresztcsont a két medence csont közé ékelődik be, talapzatot adva gerincének. A kinezio tape pedig a két medencefél összehúzásával a keresztcsont stabilizációjával enyhíti panaszait.

Gerincsérvet diagnosztizáltak Önnél, és megkezdte a kezelést, de még nagyon akutak a fájdalmai?


Kiegészítheti a gerincsérvvel való terápiás folyamatokat, de megkezdése előtt egyeztesse a kinezio tape felhelyező személlyel, milyen kezeléseket kap már. Egyes kezelések a kinezio tape-pel nem összeegyeztethetőek, ilyenkor fontos megbeszélni, melyik az Ön számára hasznosabb, hatékonyabb megoldás.

Rendszeres időközönként előjön isiásza?


Feltételezhetően, a megelőzés módjának már utánajárt, és tesz ellene. Néha azonban elengedhetetlenül túlterheli magát, és belenyilall a fájdalom derekába, fenekébe, combjába, lábába. A következő akut ülőidegzsába fájdalomnál kérjen azonnali segítséget.

Amikor a mozgásterápia és a masszázs még nem segíthet a gyulladásos betegségén, ez a gyors és egyszerű terápia megkönnyebbülést hozhat. A kinezio tape ilyenkor nem csupán a deréktájra helyezhető fel, hanem végig futhat a kisugárzás vonalán a lábon.

Ragasztáskor az egész lábat le kell öltöztetni, és előnyújtott pozícióba helyezni az ideget, ami pár percig kellemetlen lehet, de a fáradtság megéri, mert az eredmény azonnal érezhető lesz. Leggyakrabban az ischiadikus idegfonat, az ülőideg érintett, amihez hason kell feküdjön, és az ágy szélén lelógatnia a nyújtott lábát, a fájdalomhatárnak megfelelő mélységbe. A tape ugyanis az ideg körüli szöveteket is lazítani képes. Szakemberünk a legkedvezőbb ideg relaxációs testhelyzetet is megmutathatja Önnek, ha még nem ismeri, mely az első napokban nagy segítségére lehet.

Mikor nem ajánljuk derekára a kineziológiai tapaszt?

Olyan nincs. Mégis fontos megjegyezni pár esetet, amikor nem nyújt 100%-os megoldást.

Kinezio tape kezelésre bejelentkezéskor számítson arra, hogy egyes esetekben nem elegendő önmagában a tape kezelés a fájdalom és mozgásos panaszok enyhítésére. Hallgasson a terapeutájára.


Egyes bőrtípusok nem bírják elviselni az egyébként hipoallergén anyagokkal gyártott kinezio tape-t. Allergiás reakciója viszketéssel, pirosodással jelentkezhet. Tesztelje bőrét otthon például sebtapasz viselésével, vagy kérjen tőlünk egy 2 centis próbadarabot, melyet a bőrén tarthat pár napig, és választ kapunk erre a kérdésre.


Deréktájon férfias szőrzet, vagy izzadékonyság is nehezítheti a ragasztó viselését. A tape felhelyezése előtt érdemes előkészíteni a ragasztandó felületet szőrtelenítés és zsírtalanítás formájában. Ennek hiányában meglehet, hogy a tape nem marad rajta a bőrön 2-3 napnál tovább. Megfelelően előkészített derékon azonban akár 5-7 napig is segítséget nyújt.


Zuhanyozni bátran lehet a tape-pel, azonban érdemes elkerülni a hosszú forró fürdőben ázásokat, mert enyhíti a rugalmasságot és ragasztó erősséget. Ügyeljen arra is, hogy törölközéskor, öltözéskor ne sodorja fel a ragasztó szélét, mert már nem tapad vissza az eredetivel egyen értékűvel.

Ismerje meg kinezio szalagos kezeléseinket, érdeklődjön arról, hogy milyen terápiát szabhatunk Önre és panaszára, és foglaljon időpontot elérhetőségeinken