Az akaratlan, kínzó izomgörcsök

2022.10.14

Az izomgörcs tulajdonképpen egy izom akaratlan, igen erőteljes összehúzódása, melyet nem követ az izom elernyedése. Az izomgörcs nagyon gyakori, a test szinte bármelyik részén jelentkezhet és számos oka lehet. A legtöbbször meg is lehet előzni. 

Amikor az izmainkat mozgatjuk, folyamatosan megfeszítjük majd elernyesztjük, ellazítjuk őket, például a járás során, vagy amikor megragadunk valamit. Más izmok szintén ugyanígy dolgoznak, azonban ezek a mozgások nem tudatosak (például ahogyan egyenesen tartjuk magunkat).

Időről időre az izmaink vagy csak egy-egy izomrost akaratlanul összerándulhatnak, majd ellazulhatnak. Az izomgörcs egy olyan akaratlan izomösszehúzódás, melyet nem követ elernyedés. Az izomgörcsök gyakran szabad szemmel is láthatóak vagy kitapinthatóak.

Az izomgörcs a testünkön bárhol előfordulhat (főkent a vázizomzatban, de a simaizomból álló szervekben, például a méhben, a belekben, a légcsőben stb. is), érinthet egy izmot vagy izomcsoportot, az időtartama néhány másodperctől akár egy negyed óráig is eltarthat. Időnként egy rövid időre elmúlik, majd újra visszatér. Az izomgörcsök nagyon gyakoriak, az emberek 95 százaléka megtapasztalja őket életében legalább egyszer. 

A valódi izomgörcs oka lehet sérülés (a görcs megakadályozza például a sérült testrész mozgatását), túlerőltetés, kiszáradás, bizonyos gyógyszerek vagy vitaminhiány, elsősorban a magnézium és a kalcium hiánya. Az éjszaka előforduló vádligörcs is a valódi görcsök közé tartozik, ám ennek okát még nem sikerült megállapítani.z emberek 95 százaléka megtapasztalja őket életében legalább egyszer.

A merevgörcsnél a test összes, az izmokat stimuláló idegsejtje aktiválódik, ez pedig az egész testre kiterjedő izomösszehúzódásokat és görcsöket okoz. A merevgörcs a tetanusz nevű toxinról kapta a nevét, mely pontosan ilyen hatással van az idegsejtekre. Azonban a merevgörcs akkor is jelentkezhet, ha nincs ilyen toxin a szervezetben. A merevgörcsöt gyakran okozhatja az alacsony kalcium- vagy magnéziumszint. A merevgörcs sokszor összekeverhető a valódi görccsel, de a merevgörcsnél az idegstimuláció miatt egyéb tünetek is jelentkezhetnek, például zsibbadással vagy bizsergéssel.

A disztónikus görcsöknél általában azok az izmok az érintettek, melyek nem feltétlenül szükségesek egy adott mozgáshoz, vagy a görcs hatására a normális iránnyal ellentétes módon húzódnak össze. Ezek a görcsök általában kisebb izmokat vagy izomcsoportokat érintenek (például a szemhéjon, az állkapcson, nyakon stb.). Ez a görcstípus jelentkezik például a sokáig ismételt mozgásoknál, írásnál, hangszeres játéknál.Az izomgörcsöknek különböző válfajai lehetnek

Közvetett módon bizonyos gyógyszerek is okozhatnak izomgörcsöket, például vízhajtók (ezek ugyanis felborítják a szervezet elektrolit-egyensúlyát), koleszterincsökkentők , a magas vérnyomás, az asztma, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór vagy a csontritkulás kezelésére alkalmazott szerek.

A vitamin- és ásványianyag-hiány is szerepet játszhat az izomgörcsök kialakulásában . A leggyakrabban a magnézium és a kalcium okozhat görcsöket, de időnként a káliumhiány is görcsökhez vezet (igaz, ez utóbbi főleg izomgyengeséggel jár együtt). A vitaminok közül a B1, B5 és B6 vitamin hiánya okozhat izomgörcsöket.

Mit tehetünk még ellene?

Fontos a jó keringés ,masszázs, az izmok salaktalanítása és a rendszeres mozgás a jó táplálkozás,megfelelő folyadék bevitel melett mellett.