Kamaszpanasz

2021.11.04

Az ajtócsapkodás és a végtelen csend időszaka

A világ nagyot változott, de - minden látszat ellenére - továbbra is a szülők lehetnek a legnagyobb hatással kamasz gyermekeik életére.

Ehhez pedig mindössze azt a szeretetnyelvet kell megtanulni, melyet a tinédzser legjobban megért.
Ha betöltjük kamasz gyermekünk szeretet-szükségletét,mert hiába fordul magába ,legnagyobb szüksége mégis a megértésre,elfogadásra ,szeretetre van, mindennél nagyobb befolyással lehetünk az életére, és hatékonyan segíthetjük őt a "nehéz évek" átvészelésében.

De van amikor ez nem elég,az internet a barátok hatásai szintén befolyással bírnak,és a negatív trendek gyakran ijesztő jeleket karcolnak az életbe. A stresszt le kell vezetni,mindig,ez aló nincs kivétel .Ezt akár gyerek ,akár felnőttként éljük meg fiziológiai tünetei vannak.Minél előbb tanuljuk meg ennek a helyes levezetését,kezelését annál kevesebb stresszor marad a szervezetben .Ami károsítja a szívünket,érrendszert....és még sorolhatnám.

Stressz forrás lehet egy internetes kép is ,egy reklám egy "el nem ért álom".Mivel anyu és apu majd nem veszi meg,vágyaink be nem teljesülése még felnőtt korba is nagy feladat. Gyermekként még rosszabb megélni.Hiszen egy felnőtt nagy általánosságban tudja az okát ,gyermekünket még a tehetetlenség és a kiszolgáltatottság is flusztrálja. Ilyenkor mondják az idős bölcsek ,túlagyaljuk a mai gyereknevelést. Valójában viszont alig foglalkozunk vele!Akkor kérünk segítséget amikor már égető a baj.

Gyerekek még sosem nőttek fel ilyen világban ,ahol ők "CSAK" felhasználók,nikkek, és vásárlók...

Meg se tudjuk igazán érteni milyen folyamatok zajlanak bennük. egy generáció akik beleszülettek valamibe amit még a feltalálóik sem igazán értenek.

Segítséget lehet kérni időben,nem csak akkor amikor már elviselhetetlen a helyzet otthon,vagy a kicsapás szélén áll az iskolába .Meg lehet előzni a bajt .Sablonok de nagy igazságok,odafigyelés,programok,SPORT, ezek mind az önbizalmat a hovatartozást növelik.

Technikai szünetet beiktatni a mindennapokba .Ahol csak pár percig is de nem használunk elektronikai eszközt megadjuk a figyelmet egy személyes beszélgetés erejéig.

Ezek mint tanulható dolgok , csak a megvalósítás múlik rajtunk.

Lehet a csend szeretetteljes is ,és a kamaszkor tele nevetéssel...

Önbizalom tréningjeinken megtanulható a stressz kezelése,érzelmi fejlesztés , az érzelmek kimutatása ha ez okoz nehézséget. De mediátori beszélgetésre is van lehetőség egy szülő gyermek beszélgetésben. Külső vezetéssel a problémák hamarabb mutatkoznak meg és a megoldások is könnyebben megkereshetők.

De a feszültség oldására néha elég egy pihentető masszázs ,akár párosan és beszédterápiával.

A fiatalkori testi problémák mint pl a telefon okozta serdülőkori "Banyapúp" -ról ,és kezeléséről itt olvashatnak.