A svédmasszázs

2021.10.28

Svédmasszázs


A svédmasszázs egy testet teljesen átdolgozó, izmokat jól megmozgató, erőteljesebben végzett masszázs. A 19. század végén egy svéd vívómester, Henrik Ling fejlesztette ki és határozta meg a svédmasszázs fogásrendszerét.

Ez egy igen kedvelt masszázsfajta hazánkban, de Európa szerte is. Rendkívül hatásosan alkalmazható az izomzat regenerálásában, mely során teljesen kipihentté tesz, oldva az izom minden merevségét, görcsös pontjait, csomóit (ún. fybromialgiás csomók), így az izomerő is megnövekszik.


A svédmasszázs során az alábbi lépéssorokat alkalmazzuk:

- simítás

- dörzsölés

- gyúrás

- vibráció

- ütögetés

Amikor valaki először látogat el hozzánk, célzott kérdések segítségével egy állapotfelmérést végzünk a masszázs kezdete előtt. Ennek célja az esetleges testi tünetek, fájdalmak, görcsök okának kiderítése, és egy kezelési terv meghatározása. Az első masszázs során kiderül, milyen rendszerességgel érdemes a svédmasszázst ahhoz igénybe venni, hogy a látható és érezhető változások megtörténjenek. Ez minden masszázsunk, kezelésünk során így történik.

Hogy fájhat-e a svédmasszázs?

A fájdalom masszázs közben függ az állapot súlyosságától, a fájdalom elhelyezkedésétől, az adott személy fájdalomtűrő képességétől. Alapvetően a fájdalom elenyésző, csupán a gócok környéke lehet érzékenyebb. Semmi esetre sem igaz, hogy a jó masszázs fájdalommal jár. Az azonban előfordulhat, hogy érezhető néhol fájdalom, viszont a masszázs után eluralkodik a jóleső megkönnyebbülés érzése.

A svédmasszázs hatáskifejtése

Egy szóval kifejezve: felszabadító. Nézzük a részleteket:

- A svédmasszázs röviddel az elkezdése után felmelegíti a testet. A vérbőség fellazítja a kötőszövetet és az izomzatot, így a változás még könnyebben generálható.

- Az izomzat és a kötőszövet keringése felélénkül, könnyebben jut a szervezet és az izomrendszer oxigén dús vérhez. Az oxigén mindig lazít és oldja a merevséget, így ez sokkal könnyebben megtörténik.

- A svédmasszázs oldja a letapadásokat az izomzatban. A mindennapokban érezhető, amikor a hátizom mintegy fojtogatja a gerincoszlopot, erősen rátapad, görcsben tartja. Jelentkezik sokaknál az ún. banyapúp jelensége, a nyakcsigolyák körüli izomzat feltornyosulása. Ez mind azt mutatja, hogy izmaink összeugrottak, és nem engednek ebből a görcsből. Itt már segítségre van szükség.

- A svédmasszázs hatására az emésztőenzimek termelődése élénkül, a bélperisztaltika fokozódik, a szervezet emésztése serkentődik.

- A szövetközi pangó folyadékok, melyek sokszor ödémás, vizesedésre hajlamos végtagokat okoznak a svédmasszázs hatására a kiválasztórendszerbe kerülnek, ahol vizelet formájában eltávoznak.

- A masszázs érezhetően nyugtatja az idegrendszert, a szorongást, a félelmeket, a munkahelyi stressz következményeit.

- A masszázs fokozza a vérkeringést, így a sokakat fogságban tartó fejfájást és migrénes fájdalmakat megszünteti

- A bőrt érő mechanikai hatások következtében a bőr méregtelenedik, sokkal rugalmasabbá válik, láthatóan megfiatalodik.


Kiknek ajánljuk a svédmasszázst?

Ajánljuk azoknak:

- akik stresszes életvitelt folytatnak, alig van idejük saját magukra

- akik aktív sportolók, és a sportolás következtében testük fáradt, izmaik feszültek és kemények

- azoknak, akik testmozgás hiányában szeretnék izmaikat átmozgatni, megdolgoztatni 

- akik testében sok a merevség, elég egy mozdulat és görcsbe rándul a test

- akik nem akarnak mást, csak kiugrani a mókuskerékből pár órára és megpihentetni lelküket

Hogyan történik a kezelés?

Tudjuk mennyire fontos, hogy a masszázs ideje alatt a teljes fizikai kényelem biztosított legyen, ezért korszerű masszázságyakat biztosítunk a hozzánk érkező vendégek részére. Rendelkezésünkre áll szélesebb masszázságyunk is, ahol esetleg az erősebb testalkatú vendégeink még kényelmesebbnek érzik a fekvést a masszázs ideje alatt.

A komfortos érzés biztosítása érdekében a kellemesen meleg szobahőmérsékletet a masszázságy fölé elhelyezett melegítő infrapanel használatával biztosítjuk. A test így felülről is melegítve van. A panelt hűvösebb őszi, tavaszi és téli hónapokban használjuk.

A svédmasszázs során krémet vagy aromaterápiás illóolajat alkalmazunk. Ezek közül választhat a masszázskezelésre érkező vendég. A krémet azonban kiemelnénk, mert alkalmazása jobban lehetővé teszi az izomzat megmunkálását.


A masszázs időtartamát igazítjuk a problémához, illetve az igényekhez. Igénybe vehető masszázsidőtartamaink: 
30 perc
60 perc 
90 perc