Nyakfájás, és a banyapúp

2021.09.16

Fülzúgás, migrén, nyakmerevség, egy szóval a banyapúp kialakulása mögött komoly mozgásszervi elváltozások állnak. 

A krónikus fejfájás, szédülés, fülzúgás hátterében gyakran ez áll.

  A görnyedt testtartás, az ülőmunka, a mozgásszegény életmód, a számítógépek és okostelefonok helytelen pozícióban történő hosszas bámulása idővel hozzájárul a nyak és a hát közötti rész kipúposodáshoz, azaz a banyapúp kialakulásához. A banyapúp egy rendellenes görbület, kitüremkedés a nyakcsigolyán, ami korántsem csontritkulásban szenvedő, idős embereken figyelhető meg: egyre több fiatalon látni ilyen elváltozást, ami sok esetben "csak" esztétikai problémát okoz, ami önbecsülési problémákkal járhat. A jelenség kialakulása mögött azonban komoly mozgásszervi elváltozások állnak. A deformálódott csigolyák fülzúgáshoz, nyakmerevséghez, szédüléshez, migrénhez, a porckorongok ellapulásához vagy porckorongsérv kialakulásához is vezethet.

  Hogyan alakul ki?

  Az okostelefonok, tabletek nyomogatása közben a helytelen, görnyed ülés és az előrehelyezett fejtartás következtében a nyakcsigolyák elmozdulnak és deformálódnak, a vállak előre esnek, a hát pedig kérdőjel alakú lesz. Ha túl sokat van a tested ilyen pózban, a nyak és a váll izomegyensúlya is megbomlik. Ha a fej előretolódik, a legalsó nyakcsigolya erősen kitüremkedik, védekezésképpen a szervezet pedig puha kötőszövettel borítja be a deformálódott csigolyák körüli területet, ezáltal púp képződik.

  Hogyan lesz a banyapúpból krónikus fejfájás?  

  Ha a csigolyák az előrehelyezett fejtartás miatt "elcsúsznak" egymáson, a nyakcsigolyák harántnyúlványai közti lyukacskák, amelyek csatornát képeznek, beszűkülnek, így a csatornában futó erek nem táplálják elegendő vérrel az agyat. Ez rendszeres fejfájáshoz, szédüléshez vezet. A helytelen testtartás következtében a tarkó kisizmai rendellenesen merevek és feszülnek, ezek pedig idegeket és ereket nyomhatnak, és képesek erős, kisugárzó fájdalmat okozni.

  Mit tegyél, ha már kialakult a banyapúp?

  A banyapúp kialakulása általában egy hosszú és lassú folyamat eredménye. A domborulat kifejlődését legjobb megelőzni, hiszen az izomegyensúly helyreállítása hosszabb időt vehet igénybe.

  Figyelni kell a helyes testtartásra, és amennyiben lehet, minél kevesebb időt tölteni a monitor, okostelefonok előtt. Az ülőmunka kompenzációjaképp javasolt valamilyen gerincerősítő gyakorlat végzése, például gerincjóga, célzott mozgásterápia kialakítása vagy úszás, de kiegészítő kezelésként segíthet a kineziológiai tapasz, illetve az SMR-eszközök - gyógytornához használatos hengerek és labdák - mindennapos használata is.

  Továbbá a masszázsterápiák is segítik az izmokon keresztül a csigolyák helyes pozícióját. Próbáld ki kifejezetten ülőmunkára tervezett csomagunkat, ami pont ezeknek a tüneteknek a gyógyítására és megelőzésére az egyik leghatásosabb megoldás.