Az érintés fontossága

2021.10.27

Mi az érintés ereje?

A mozgás és érintés orientált csoporton, újra megtanulnak a résztvevők a testükben lenni, és kapcsolódni a testükben felbukkanó érzésekhez, és megtanulják értelmezni az általa adott jelzéseket az "itt és mostban". Megismerjük a belőlünk kiváltott érzéseket. Minden résztvevő dönthet úgy, hogy megengedi, átengedi vagy elengedi az érzést. Mindenki a testéből kiindulva, a teste jelzéseire figyelve tudatosíthatja és felismerheti az érzelmi blokkjait, akadályait a hozzájuk tartozó gondolatokkal együtt (legyen az elfojtott érzés vagy spontán érzelmi elöntés). Nálunk is csoportos és egyéni, mozgás-érintés, valamint beszéd terápia is lehetséges. 

Hogyan zajlik egy csoportos óra?

Az alkalmakat egyéni mozgással kezdjük, mindenki felfedezheti, hogy milyen mozgások esnek jól neki. Ezt követően többnyire párban, hármasban, vagy a teljes csoport együtt dolgozik. A párok és az együtt dolgozó csoporttagok szabadon választhatják ki egymást. A különböző gyakorlatokat egy rövid megosztó kör követi, amelyben a résztvevők elmondhatják, hogy hogyan érezték magukat és mit éreztek az egyes gyakorlatok során. Segít az érzelmek megélésében és azok tudatosításában.

A csoportban résztvevők egyszerű helyzetekbe csöppennek, ahol megfigyelhetik és tudatosíthatják, hogy a különböző hatások (például amikor valaki megérint vagy ő hozzáér valakihez, egy felé tett mozdulat, vagy egy instrukció) hogyan hatnak rá. Ez gyerekeknél főként viselkedés zavar esetén, vagy nagyon zárkózott, befelé forduló gyermeknél oldja a feszültséget, segíti a közösségbe való beilleszkedését. 

Milyen tünetek enyhítésére alkalmazható az érintés terápia?

A érintés-mozgásterápia segít abban, hogy egyes helyzetekben jobban jelen tudjunk lenni, mint korábban. Ezáltal akár a trauma okozta tünetek enyhítésében is segíthet, de a szorongás, a stressz, a kiégés és a traumás stressz oldásában is segíthet. Továbbá odafigyelünk a tudatos légzésre és nagy hangsúlyt fektetünk a testtudatra is, ezáltal a csoportban résztvevők könnyebben rájöhetnek arra, hogy nekik mi a jó, a hatásos és hogy merre haladjanak, ahhoz, hogy jobban jelen tudjanak lenni saját életükben, és kapcsolatot teremtsenek a saját érzéseikkel, jobban megéljék azokat.

Mi a célja és ki a célközönsége az óráinknak?

A foglalkozás célcsoportja tulajdonképpen bárki lehet, aki szeretné jobban megismerni és kifejezni önmagát. Legyen szó akár a család növekedéséről, babavárás, vagy gyermekünk segítéséről, hogy magabiztosabban kezelje az élethelyzeteit.

A csoport célja, a múltból jövő gondolatok, érzések megengedése, átengedése és elengedése, és az itt és most teljes megélése. A jövő felé fordulás. A jelenben való kiteljesedés.