A talpmasszázs rendkívüli hatásai

2022.09.20

Az emberek nagy része szereti, ha masszírozzák a talpát, ez tény.

 Na de vajon amellett, hogy kellemes és jól esik tudják, milyen jót tesznek vele az egészségünknek?

A reflexek önműködően zajlanak, az akarat közreműködése nélkül. A kezünket például ösztönösen visszarántjuk, ha bőrünkkel valami forrót érintünk, és libabőrösek leszünk, ha fázunk.
Emésztésünket és vérnyomásunkat szintén reflexek szabályozzák. 

A szükséges utasítások közvetlenül futnak végig az érzékeny idegpályákon (pl. a bőrtől az izomig) és a testhez tartozó hírvivő anyagokon. Ugyanígy a beteg szervek is képesek üzeneteket küldeni a külvilág felé, a szívfájdalom például a bal karba is sugárzik.


A talpmasszázs kiindulópontja az, hogy testünk minden szerve összeköttetésben van talpunk különböző felületeivel. A "közvetítő csatornák" ezúttal az idegek helyett az energiapályák. Rajtuk keresztül a lábon bizonyos pontok masszírozásával közvetlenül ingerelhetők vagy nyugtathatók a szervek. Fordított esetben a nyomás által kiváltott fájdalom alapján következtetni lehet az egyes szerv működésbeli zavaraira.
A kínai akupunktúra meridiánjai szintén energiapályák - ezek nem kimutatható ingervezető rendszerek, mint az idegkötegek vagy az erek.
Itt az irányok meghatározóak, melyeken keresztül az energia továbbítódik. A talpmasszázsban kimutatható sikerek is igazolják, hogy ezek az összeköttetések léteznek.


A reflexzónamasszázs gyökerei a kereszténység előtti időkig vezethetők vissza. Kínában a betegeket már 5000 évvel ezelőtt nyomó masszázzsal kezelték a bőr bizonyos pontjain. Ebből a manapság akupresszúrának nevezett eljárásból fejlődött ki később a tű technika, vagyis az akupunktúra.

 
Az amerikai őslakók is ismerték a reflexzónákat. A térképhez hasonló sablont, amelyen a lábon lévő szervek láthatók, a század elején eszerint rajzolták meg. A két láb a bal és a jobb testfélhez igazodva egységet képez. A kettős szervek területei tehát, mint például a vesék, mindkét lábon megtalálhatók.
A középen elhelyezkedő testrészek, mint a pajzsmirigy, mindkét talp belső felületén keresendők.Bárki megtanulhatja


A talpzónák masszírozását bárki el tudja végezni. Tájékoztatást lehet kérni gyakorló orvosoktól és természetgyógyászoktól. Az önmasszázs hátránya az, hogy nehéz közben tökéletesen ellazulni, ráadásul a fogásmód, a nyomás által kiváltott érzés és a masszázs ritmusa eltérhet a megfelelőtől.
Ezenkívül adódhatnak helyzetek, amikor nem szabad masszírozni, pl. ha valaki lázas vagy akut gyulladás van a szervezetében. Ezért, míg alaposan ki nem képeztük magunkat vagy konkrét panaszunk van, jobb a képzett terapeuta kezelése.


A szakember az előírásnak megfelelően egyenletesen váltakozva erősebb és gyengébb nyomásokkal masszíroz. A nyugtató hatású nyomkodásokon kívül a masszázzsal csillapítja az akut panaszokat, pl. az erős fájást vagy a görcsöt. A hüvelykujját közben állandó nyomással a reflexzónán tartja. Figyelembe kell venni, hogy a "nyugtató fogás" - hasonlóan a fájdalomcsillapító tablettákhoz - csak a tüneteket csillapítja, míg a betegséget nem szünteti meg, ezért azokat külön kell gyógyítani, Súlyos panaszokkal orvoshoz kell fordulni.


Mikor érdemes használni?

Elsősorban anyagcsere-betegségeknél, gerincbetegségeknél és csökkent hormontermelésnél születtek eddig sikerek: így pajzsmirigyprobléma és tarkófájás esetén feltétlen ajánlott.

Pozitívan hat szív- és keringési panaszoknál is.Kedvezően befolyásoljaa légzőszervi (asztma, allergia),a hólyag-, a vese panaszokat,az emésztési zavarokat,a reumát ésa bőrproblémákat is.

 A leírtak ellenére a betegség gyógyítható kizárólag talpmasszázzsal. Komolyabb panaszok esetén feltétlen más módszereket is kell alkalmazni.Az orvos utasításait,javaslatait követni! 

Mellékhatások nem fordulhatnak elő, bár a tünetek eleinte felerősödhetnek - ilyenkor átmenetileg rövidebb és enyhébb kezelésre van szükség.

Figyelem! A felírt gyógyszereket semmiképp sem szabad orvosi javaslat nélkül elhagyni a talpmasszázs,vagy bármilye masszázs,alternatív kezelés alkalmazásakor!

Nem pénzkérdés

A lelkiismeretes terapeuta először részletes beszélgetés során képet alkot a páciens egészségi állapotáról, majd óvatosan kitapogatja a talp fájdalmas pontjait. A masszázs legfeljebb 30-60 percig tart - amíg a fájdalom alábbhagy. Tapasztalatok szerint a csiklandós páciensek is jól tolerálják a kezelést.Segít a megelőzésben is.
A talpreflexzóna-masszázs sikeres, ősrégi módszer a betegségek megelőzésében és kiegészítő kezelésében. Mivel szerveink a testünkben futó energiapályákon keresztül összeköttetésben vannak lábaink bizonyos területeivel, a zónák masszírozása reflexszerű választ vált ki a megfelelő testtájakon. Így serkenti egyes szervek funkcióját, máshol viszont enyhíti a túlterhelést, segít az energiablokk feloldásában.

Jól kombinálható más alternatív gyógymódokkal, pl salaktalanító kúrákkal, akupresszurás masszázzsal, nyirokmasszázzsal is.

 A többi kezelés hatását fokozza, így a közérzetet ,állapotot javíthatja .
Forrás: informed.hu