Immunerősítés nyirokmasszázzsal

2021.10.28

A nyirokmasszázs 

Más néven nyirokdrenázs/lymphodrenázs olyan speciális masszázs, mely serkenti, aktivizálja a nyirok rendszer működését, a para-szimpatikus idegrendszer aktivitását.

 A nyirokmasszázs célja, hogy a nyirokcsomók és a nyirokutak serkentésével, karbantartásával oly mértékig támogassuk a szervezetet, hogy képes legyen önállóan megbirkózni a nyirokkeringéssel, a szervezet méregtelenítésével, az immunrendszer megfelelő működtetésével. A vérkeringést, a sejtek táplálék ellátását szívünk működése biztosítja. Immunrendszerünkről és a méreganyagok elszállításáról, a nyirok rendszerünk gondoskodik. 

A nyirokáramlást a szövetekben uralkodó nyomás, a nyirokerek falának összehúzódása, a nyirokerekben lévő billentyűk, a nagy vénák szívó hatása, az idegi és hormonális hatások, a környező szervek és vázizmok működése (izompumpa) összehúzódása, és elernyedése, a negatív melléküregi nyomás és a rekeszmozgás működteti. Elégtelen izommozgás esetén a nyirok lelassul, vizenyő ödéma alakul ki, és a szervezetet támadó baktériumok, gombák, vírusok, szaporodni kezdenek. 

A nyirokkeringés feladata a vérpályán belüli és kívüli folyamat közötti egyensúly megtartása. Ha ez felborul a sejt közötti folyadék túlsúlyban lesz, ödéma pangás keletkezik. A nyirokmasszázs végzésekor a kötőszöveti folyadékra hatunk. A vérnél visszaszívás történik, a nyiroknál továbbtolás. A nyirokfolyadék átlagos áramlási sebessége percenként 3 cm. A nyirokmasszázs/ nyirokdrenázs segítségével a nyirok áramlási sebessége megnövelhető, aminek hatására fokozódik a méreganyagok eltávolítása. 

A szövet közötti folyadék elvezetésének serkentésével növeljük a méregtelenítést, a sejtek, a belső szervek, ízületek, izmok vérellátását, táplálék és oxigénellátását. Ismétlődő igénybevétele fokozza a salakanyagok elszállítását, megszünteti a szöveti nyirokpangást, aktiválja az immunrendszert, ily módon a sejtek és a szövetek regenerálódását is elősegíti. Hozzájárul meglevő gyulladások, sebek gyógyulásához, mérsékli a gyulladáskészséget. A kezelések hatására az érzékeny nyirokterületek (ágyék, hónalj, nyaki terület) megduzzadt fájó nyirokcsomók, fájdalma mérséklődik, működésük javul. A kezelésekkel felgyorsul a nyirokkeringés, melynek hatására csökkenthető a nyirokpangás, a végtagok ödémásodása, megszüntethető. 

Kézi nyirokmasszázs - nyirokdrenázs 

A nyirokmasszázs végezhető kézzel és géppel is. A nyirokmasszázs elemei eltérőek a tradicionális masszázs alkalmával használt fogásrendszer(ek)től. A nyirokelvezetést elősegítő gyengéd csavaró, pumpáló, gördülő fogások kerülnek alkalmazásra. Minden eleme nyomó és lazító fázisból áll. 

A kézi nyirokmasszázsnál a kötőszövetet és a bőrt masszírozzuk. A mozdulatok a nyirokkeringés irányában történnek, mely során a nyirokcsomók vibrációs mozdulatokkal aktiválásra kerülnek. Mindig fontos, de a masszázs előtti napokban különösen fontos - a testtömegtől függően - napi 2 - 3 liter folyadékot meginni, hogy a szervezet könnyebben ki tudja választani a felhalmozódott salakanyagokat, nyákokat.

A nyirokcsomók és nyirokvezetékek kezelésekor csak nagyon kis nyomást alkalmazunk, mert a terápia szempontjából fontos nyirokerek a bőrfelszínhez közel helyezkednek el. Fájdalmat nem lehet érezni, a vérkeringés láthatóan nem élénkül meg, a bőr formája nem változik. A nyirokmasszázs lassú, ritmikus gyengéd körkörös mozdulatsorokból áll. A lassú mozdulatok a szövetnedvek elmozdítását eredményezi. A ritmikusság során egyes mozdulatokat többször (5-7) ismételjük meg. Ez a sorozatszám gyorsítja fel leginkább a véredények és nyirokedények áramlását. A körkörös mozdulatok során hosszanti és kereszt irányban nyújtást végzünk, mellyel a szövetnedvek a nyirokcsomók felé kerülnek terelésre. 

A masszázs általában a nyaki régió kezelésével kezdődik. Első lépésként a nyirokedények működését fokozzuk, hogy jobb legyen a nyirok perifériáról történő áramlás, és hogy itt is elkerülhető legyen a folyadék felgyülemlése. Ezután azt a területet kell kezelni, ahol a folyadék áramlik (elfolyási szakasz). Az ödémás területen csak ezután kezdődik el a folyadék elmozdítása (masszírozása), mindig a test közepétől a távolabbi régiók irányába. 

A nyirokmasszázs más néven lymphodrenázs mindig több területet érint, ezért a kezelési idő relatíve hosszú, akár 90 percet is meghaladhatja. A kezelésekre átlagosan 30-60 percet lehet számolni. A nyirokmasszázs ödéma elvezető, nyugtató, fájdalomcsillapító, immunrendszer javító hatású, csökkenti az ödémás/vizenyős végtag fertőzésre való hajlamát.

További kezelésekről,nyiroktape kezelésekről ITT olvashat.masszázzsal összekötött tape kezelések nagyban növelik a nyirokkezelések hatékonyságát.