Kinezio-Tape ragasztás okai lábszáron

2021.11.04

Miért kerülhet a kineziológiai szalag a vádlira, a lábszárra?

Nyomozzunk az indítékok után

  1. Sérülés érte bokáját, lábszárát? Sport sérülés?Izom szakadás,rándulás? A lábszárán végigfutó izmok stabilitását támogatandó helyeznek fel Önnek kineziotape-et , Vádli izom ragasztása. Futók vádlijának, Achilles inának kezelése.
  2. Elsősorban a térdpanaszai miatt fordul kineziotape szakértőhöz? Akkor is előfordulhat, hogy lábszára felső harmada is ragasztva lesz.
  3. Duzzadt, pangó láb, boka, lábszár? Ez esetben polipszerű nyiroktape ragasztás segíti a vizesedés elvezetését.

Műtét nélkül gyógyuló balesetet szenvedett el a lábaival?

A rándulások, zúzódások, ütődések nem csak fájdalommal, és mozgás kieséssel járnak, hanem ott is duzzanat alakul ki.

Legyen szó friss, pár napos sérülésről, ami műtétet nem igényel csak pihentetést, és más tünetek csökkentését támogató gyógymódokat, ha megoldást keres, a kineziotape megfelelő eszköz felépülésének gyorsításához.

Legyen szó már több hetes sérülésről, melynek maradványtüneteit próbálja csillapítani, a kineziológiai tapasz tökéletesíti a rehabilitációt,masszázs terápiával összekötve még hatékonyabb.

A kinezio tape sérülések után végtagra ragasztva kétszeres hatást fejthet ki. Egyrészt a felpolcolással és a jegeléssel hasonlatosan duzzanatot csökkent, másrészt rögzítőhöz, fáslihoz hasonlatos módon stabilizál, a kettő összegeként pedig fájdalmat csillapít.

  • A stabilitást fokozó technika lényege, hogy megfelelően felhelyezve a boka ízületben korlátozni kívánt mozgásait gátolja. Emellett - amennyiben engedélyezett a járás Ön számára a gyógyulási fázisban - a szöveti lefutások mentén ragasztva, azon izmok munkáját segíti, és így a lehető legnagyobb mértékben kímélni tudja bokáját.

A fájdalom csillapítás és stabilizáció más módszerekkel is támogatható, például fáslival, rögzítővel. Vizsgálatok igazolják, hogy egyes sérülések esetén azonban ezek a megoldások alul maradnak hatékonyságban a kineziotapehez képest.

A felpolcolást és jegelést a kineziotape viselése mellett is ajánljuk. Legalább az első napokban érdemes esténként elvégezni.

Milyen sérülésekről beszélhetünk a lábszáron?

Meghúzódhat Achilles ina, vádli izomzata. Megnyúlhat bokaszalagja, gyakrabban a külboka szalagjai eshetnek áldozatul.


A vádli ragasztása

A vádli néven ismert terület valójában a lábszárnak a hátulsó felén futó, nagy izom területet jelentő háromfejű lábszárizom. Ez az izom képes a bokát lefeszített helyzetbe vinni, és ott tartani olyan nagy ellenállással szemben is, hogy akár egy lábon lábujjon állva is meg bírja tartani az Ön testsúlyát.

Itt is lehet rándulás, szakadás, amit stabilizálhatunk Kinezi-Tape ragasztással.

A vádli ragasztásakor az előkészített szőrtelen és zsírtalan lábszárat térdhajlattól a sarok csontig borítjuk be tape-el. A ragasztás történhet előnyújtott helyzetben, amennyiben görcsről van szó, vagy laza középhelyzetben, amennyiben részleges szakadás érte. Futhat egy szár vagy több szár, szimmetrikus vagy asszimetrikus számban. Mindez a tünetektől függ. 


A színek jelentésében a színterápiát alkalmazzuk,a színek testünkre gyakorolt hatásával,gyógyulási folyamat elősegítésével számolva.


Tape a futó lábszárán. Védelem és gyorsabb regeneráció

Maratonok, félmaratonok, futóversenyek az év minden szakában csábítják a kihívásra vágyó futókat. Versenyek előtti héten számtalan betérő kér nálunk kineziotape ragasztást megelőzés céljából érzékeny térdére, vádlijára, bokájára. Jöjjön el a verseny előtti felkészülési időszakban Ön is! Tesztelje az érzést, amit a kineziotape nyújtani képes.

Az ideálisan felhelyezett kineziológiai szalag minden mozdulat során hatékonyan segíti a vádli, azaz a háromfejű lábszárizom munkáját, és eközben támogatja a szövetek közti ideális folyadék áramlást. A tape maximális hatását a 3-5. napokban teljesíti, tehát a felragasztás után közvetlenül érzett tapasztalat még nem a maximum hatásfok. 3 nap múlva kezdi majd érezni igazán a felragasztott tape hatását.

Ne szedje le azonnal. Intenzív edzés vagy verseny utáni napokban is hagyja fent, így a regenerációban is nagy segítségére lesz.

Lábszárra lenyúló térd tape ragasztás

Térde fájdalommentes működését is segítheti tape felragasztásával. Különösen a terhelés hirtelen növelésénél lehet hasznos.

Térdben tapasztalt instabilitás és fájdalom esetén alkalmazandó kineziotape ragasztás célja az lesz, hogy rögzítse a combcsont és lábszárcsont kapcsolatát. Ebből eredően elkerülhetetlen, hogy legalább a lábszár felső része érintetté váljon a tape felragasztásában.

Tény és való, hogy a térdízület mozgásáért felelős izmok nagyrészt a combcsont mentén terülnek el, ezért a tape a comb körül foglal nagyobb területet. Erről a témáról bővebben a kineziotape térdre fejezetben olvashat. 

Nyirok kineziotape lábszárra

Ahogy előző cikkükben a nyirok masszázsról írtuk,most kicsit másképp tekintsünk rá. Nyirok problémáktól szenved? Ödémásnak, vizenyősnek titulálták Önt, és nem tudja mit jelent ez?

Amikor arról beszél orvosa, hogy elégtelen nyirokelvezetése miatt a nyirok felhalmozódik alsó végtagjaiban, azt próbálja Önnek átadni, hogy a lábszárában, bokájában, lábfejében a sejtek közé ürülő víz és benne oldott salakanyag nem szállítódik el a szíve felé megfelelően. Ezt a szövetek közötti kóros felhalmozódást nevezik vizenyőnek vagy ödémának. Ennek következményeként nem jut ki a kiválasztással a szervezetéből a káros anyag tartalom, illetve nem tud újra felhasználódni a hasznos része.

A sejtek között felhalmozódó folyadék elvezetése érdekében nyirokmasszázsra, keringésjavító tornára, esetleg vízhajtókra és mellette nyiroktape felhelyezésére lehet szüksége. 

Lehet ez egy műtét utáni láb dagadás (ritkán kar dagadás), ami gyorsan alakul ki és rövid idő alatt szüntethető meg. Ugyanúgy lehet egy krónikusan kialakult nehézláb érzet is, amely hosszabb kezelést igényelhet.

Mi a nyirokrendszer funkciója?

Az immunrendszer részeként tisztogat, szűr, és ezzel hozzájárul szervezetének kórokozók elleni harcában. A nyirokfolyadék általában fehérjedús, és tartalmaz olyan salakanyagokat is, amely alkotórészekre nincs szüksége a szervezetének, vagy egyenesen ártalmas a jelenléte. A vénás erekbe nagyon szigorú biztonsági kapun jutnak át az anyagok, így az biztosan tiszta. A nyirokutak a többi folyadékot szállítják vissza a szív felé, amit a vénás erek nem bírnak el, vagy nem vehetnek fel valamilyen okból.

A nyirokrendszer érpályái épp ezért legtöbbször a vénás erek mellett futnak, és a szervezetben néhány helyen csomópontokban gyűlnek össze. Ezek a nyirokcsomók. Például a hónaljban, nyakban, lágyékhajlatban. Az ilyen csomópontokon történik meg a szűrés. Miután sok szűrőn átjutott, a szívnél visszaömlik a tiszta maradék folyadék a szív gyűjtőerébe, keveredve a vénás vérrel.

Mivel az útja vége kereszteződik a vénás keringéssel, ezért amennyiben Önnek vénái elégtelenül működnek, és feltorlódik a folyadék, úgy a nyirok csatornákon is forgalmi dugó alakul ki.

A nyirok pangása heteken át oldódhat. Épp ezért a nyirokragasztást hosszú távon kell ismételni.Hatékonysága masszázzsal,tornával növelhető.

Hogyan néz ki a nyiroktape és hogyan hat?


A nyiroktape vékony szálakra vágva poliplábakhoz hasonlóan fogja közre lábszára duzzadt részét. A polip feje, azaz a nyiroktape egyben hagyott vége egy nyirokcsomóhoz közel kerül rögzítésre, oda vonzza a nyirkot a lábacskák által közrefogott területből. A nyirokcsomók területéről már könnyebben szállítja tovább szervezete a szív felé.