Térd problémák kezelése

2021.11.04

Kineziológiai tapasz felragasztása térdre

Térd tape! Biztosan volt már a szeme előtt. Sportolókon gyakran láthatja térdük ragasztását, de talán nem is vette észre eddig.

A kineziológiai tapasz térdfájásra is jó. Nem csak egy ragacsos textília, nem csak kék színben létezik, és nem csak díszként alkalmazzák sportolókon. A kineziológiai tapasz azért kapható változatos színekben, hogy a színterápia alkalmazhatóvá váljon. A kineziotape egy gyógyító fegyver, amivel védekezhet a sportsérülések és annak következményei ellen. A kineziológiai tapasz az átlagember hétköznapi térd fájdalmain is enyhíthet. Ezért Ön is bátran használhatja térdfájdalma enyhítésére.

Miért jó a kineziológiai tapasz térdre?

 1. A térd tape a térdízületet körülvevő csontos-izmos-szalagos szövetek számára rugalmas támaszt ad.
 2. A szükséges irányokban engedi mozogni a térdízületet alkotó csontokat. Ezzel szemben a más irányokba való kimozdulást gátolja. Stabil támaszt ad a térdnek.

A térd tape hogyan működik?

Szokott síelni vagy kisebb nagyobb súllyal edzeni? Olyankor a térdét végig rogyasztva igyekszik tartani, ugye?

Nem hiába, ugyanis az enyhén rogyasztott ízület éber izomzattal a legstabilabb helyzet a térde számára. Ilyenkor kapják térd szalagjai a legtöbb segítséget a comb körüli izmaitól.

Kezelési feltételek a kinesio tape ragasztásakor

Térdízületi ragasztás esetén a leggyakoribb probléma a bőr előkészítése. A láb szőrzete eredendően férfiak esetében sűrű és több milliméter hosszúságú. A kineziotape ezért nem tud a bőrön a szükséges ponton megtapadni. Elemelkedik attól, és alá jutnak a szennyeződések, mely felgyorsítja a ragasztó elengedését. A másik gyakori probléma a szűk nadrágok és harisnyák felvétele, amikor is a lábszáron, térd alatt induló szalagvégek beleakadnak a ruhaszövetbe és felpöndörödnek.

Különösebb ellenjavallat azonban a térd ízületnél nincsen. Alkalmazható minden esetben, amikor a tapasz bármely más testrészen is alkalmazható lenne. Természetesen túlzott stabilitást ne alkalmazzunk azon a térden, ahol az nem szükséges.

Miért fontos, hogy Kineziotape tanfolyamot végzett gyakorlott szakember ragassza?

Mert ő tudni fogja, milyen mértékű stabilitással kell támogatni az Ön térdét. Tudni fogja a térdkörüli izmok és szalagok pontos anatómiai lefutását, és ismeri a kineziotape sajátos jellemzőit a gyógyításban és regenerálásban.

Ez a tudás, és a gyakorlati tapasztalat nagyban megkönnyíti és felgyorsítja a kineziotape-el történő kezelés sikerességét. Aki vakon ragaszt, az sok téves ragasztás után lehet, hogy eltalálja a megfelelő irányt és erőt, de addig telik az idő, a fájdalom nem szűnik, sőt talán fokozódik.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy Ön nem sajátíthatja el a módszert, amennyiben krónikus, vagy rendszeresen visszatérő térdproblémája van. A térdnél egy hajlékony személy számára ugyanis lehetségessé válik az öntapelés. Amikor már megtalálták a helyes technikát, és a szakértő megbizonyosodott róla, hogy Ön is megfelelően ragasztja fel magának, elengedheti a kezét. Azonban ha a későbbiekben sem szeretné a napokat pazarolni bizonytalanul, helytelenül alkalmazott ragasztással, vagy nem egészen egyezik a régebben tapasztalt fájdalom és a kiújult térdpanasz, akkor is forduljon szakemberünkhöz a biztos segítségért.

Kineziológiai tapasz térdfájásra

A térd problémái, amin segíthet a kineziológiai tapasz térdre ragasztása

 • Térdet igénybevevő mozgás alatt már legyen felhelyezve a térdére, és a terhelést követő napokban is hagyja fent. Így segíti a fájdalommentesség megőrzését, a megfelelő anyagcsere biztosítását.
 • Kifejezetten ajánlott terhelés előtt akkor, ha egy korábban előforduló sérülés miatt érzékenyebb a térde.
 • Versenyre való felkészülés intenzív terhelési szakaszában védelmet biztosít.
 • Már túlterhelte a térdét? Pihentetést és anyagcsere fokozást nyújtó társa lehet a mozgékonyságba való visszatéréshez.
 • Minimális mértékű csontos vagy izmos fejlődési rendellenességek bizonyos fokig és szigorúan a gyerekek fejlődési időszakán belül szintén alakíthatóak a tape segítségével. Ez esetben már szigorúan orvosi terápiával szoros együttműködésben. Amennyiben műtéti javaslatot tesznek, a tape nem helyettesíti azt. Ilyen például az ugrótérd, vagy a patella lateralizáció.
 • Térd oldalszalag- vagy keresztszalag instabilitás, lazaság esetén átmeneti védelmet nyújt a muszkuláris erősítés időszaka alatt.
 • Bekövetkezett szalagsérülés esetén a sérülés utáni rehabilitáció része lehet.
 • Részleges combizom szakadás gyógyfázisában támaszt ad. Focistáknál gyakori a hátsó combizmok sérülése.
 • Operációt nem igénylő porckopás regenerációs időtartamát támogathatja.
 • Iliotibialis szalag szindróma, azaz futótérd esetén. Iliotibialis tractus gyulladása esetén, mely szintén futóknál gyakori.

Legelterjedtebb térd-"gyilkos" sportok: Tenisz, futball, amerikai foci, rögbi, vívás, futás, kézi és kosárlabda, műkorcsolya, síelés, aerobic, baseball...

 • Olyan sportok, melyek hirtelen kitámasztásokkal, zökkenéses talajfogásokkal, agresszív kontakttal járnak.

Nem sportol, se versenyszerűen, se heti rendszerességgel?

Talán néha túrázik? Vagy az utca, amiben lakik domboldalon van? Esetleg a járdája van tele váratlan göcsörtökkel, amikben néha megbotlik?

 • A térdének ezek is jelenthetnek megterhelést.

Szokott sietni néha, ami már kocogással ér fel? Különösen csomagokkal telepakolva, plusz súlyt cipelve? Ezek is extra terhelést jelenthetnek térde számára. És a tömegközlekedés is tele van térdízületi próbatételekkel: Fellépni a közlekedési eszköz magas küszöbére. Aztán meg le onnan, nyakában a többi tolongó utassal. És esetleg időnként több 10 fokos lépcsősort is meg kell másznia fel-le az aluljárókban, felüljárókon. Ilyen pillanatokban biztosan megérzi, ha fáj a térde.

A kineziotape megfelelő torna feladatokkal párosítva biztosan az Ön segítségére tud lenni.

Tape és a futás

Maratonok, félmaratonok, futóversenyek az év minden szakában csábítják a kihívásra vágyó futókat. Versenyek előtti héten számtalan betérő kér megelőzés céljából érzékeny térdére, vádlijára, tapaszt. De ha Ön rövidebb távú versenyen szeretne indulni, akkor is megoldást nyújthat.

Ajánljuk a verseny előtti tape-et térdére, ha

 • Korábban is előfordult Önnél térdprobléma
 • Van ismert instabilitása, szalagjai nem száz százalékosak.
 • Vissza-visszatérő futótérddel küzd, és mindezek ennek ellenére szeretne jó teljesítményt nyújtani a versenyen.

Jöjjön el a verseny előtti napokban, végezze az átmozgatást már a tape-pel a lábán, tesztelje az érzést. A tape maximális hatását a 3-5. napokban teljesíti. Hatékonyan segíti a térdet stabilizáló comb- és lábszárizmok munkáját. Edzés utáni napokban hagyja fent, így a regenerációban is nagy segítségére lesz.

Rendszeres mozgás mellé kötelező az izmok, inak karbantartása is.Ez masszázs és izomterápiáinkkal tökéletes megoldást jelent.

Amikor már kevés a tape szalag térdre

Enyhe patella lateralizáció alakulhat ki, vagyis kifelé dől a térdkalács, ha külső izomzata erősebb, mint a belső combfeszítő izmai. Ennek jeleit minden térd hajlításkor észlelheti térdkalács táji szúró fájdalom formájában. Súlyosabb esetben térde is kiugorhat. Ekkor a tape már nem nyújt elegendő megoldást. Ilyenkor gyógytorna és műtét is szükségessé válhat.