Izom és inszallag rövidülések kezelése

2022.11.01

Nyújtás-erősítés-lazítás de hogyan?


Helytelen vagy túlzott terhelés gyakran vezet az izomegyensúly meg bomlásához. Ilyenkor az izületeket mozgató ellentétes működésű izomcsoportok nincsenek az élettani egyensúly állapotában. A megrövidült izom veszít rugalmasságából és hajlamosabb a sérülésre.
Az elégtelenül nyújtott izomzat megakadályozza az erő,a gyorsaság,a kitartás kifejlődését és kihasználását,valamint a nem megfelelő koordináció miatt az új mozgásformák megtanulását.


Nyújtás nélküli izomzat nagy terhelés hatására egyre jobban rövidül,mely a csontok,ízületek,szalagok funkcióvesztését okozhatja.
A szervezet csontos szalagos,kötőszövetes rendszere egy láncolatot alkotva stabilizálja,támasztja a szervezetet,s bárhol feszülés,elakadás van az a távolabbi területeken is panaszokat okozhat.
Az izomrövidülés következtében a mozgás úgy jön létre ,hogy a csonton tapadó izom nem megfelelő irányba húzza a csontot és a vele együtt működő kötőszövetet,szalagot és izmot.

Sportolás elött nagyon fontos a bemelegítés,mellyel felkészítjük az izomzatot a szervezetet a kardinális rendszert a terhelésre (pulzusszám,vérnyomás,hőmérséklet,anyagcsere egyenletes növelése).
A mozgási teljesítmény akkor a leghatékonyabb,ha az izmok rugalmasak és rövid idő alatt képesek teljes funkcióban működni.Fontos az izmok lazítása salaktalanítása masszázzsal.

Intenzív terhelés után szükséges az izmot megfelelő hosszúságúra nyújtani,hogy a tartós rövidüléseket elkerüljük,hiszen nagy igénybevétel esetén az izom kb. 30 százalékot veszít a nyújthatóságából.
Ahogyan az izomzat nyúlik úgy növelhető a nyújtás ereje és mélysége.Nyújtás során fontos odafigyelni a légzés ütemére.Mély légzéssel fokozható a regeneráció és a mozgás pontosabb,eredményesebb kivitelezése.Az anyagcsere normalizálása a káros anyagok kiürítése érdekében intenzív terhelés,edzés előtt és után érdemes a lassú mozgás és nyújtás kombinációját alkalmazni.

A beszűkült ,megrövidült inszallag és izomzat fájdalmas terhet jelenthet.


Megfelelően megnyújtott izom és megfelelő mozgás a következőket eredményezi:

  • jobb anyagcsere (energiaáramlás fokozódik)
  • izomegyensúly korrigálódik
  • az izületek mozgástartománya nő
  • kötőszöveti elakadások korrigálódnak
  • a fájdalom és az ízületi mozgásprobléma csökken
  • az izmok,szalagok stabilabbá válása miatt csökken a sérülés veszélye
  • hajlékonyság fokozódik

Gyakran az izomegyensúly oka a rossz testartás,koordinációs probléma,elégtelen stabilizáció és fájdalom vagy sérülés létrejöttének. Ezek orvoslása a kötőszövetekben,izmokban lévő blokkok oldásával ,manuális technikákkal,masszázssal illetve a legyengült izomzat erősítésével és a rövidült izom célzott nyújtásával lehetséges.

Az SMR eszközök rendszeres használatával fokozható,fenntartható az eredmény. Melyek hatása azon az egyszerű elven alapul, hogy a feszes izmokra megfelelő erejű nyomást gyakorolva idegrendszerünk a fájdalom elkerülése érdekében reflexesen ellazítja az adott szövetet. A hengerre ráfeküdve szabályozható erejű nyomás alá kerülnek a feszes izmok, s az ily módon ellazított szöveteket a hengeren történő görgetéssel alaposan átnyújthatjuk.
A megfelelő mozgásforma kiválasztásához,helyes kivitelezéséhez és az eszközhasználathoz kezdetben érdemes szakember segítségét kérni.