A fájdalmas izomrövidülés kezelései

2022.10.03

Az izomrövidülés egy speciális izomreakció.

Izommunka során az izom eredését és tapadását (az izom két végpontját) közelítjük egymáshoz. Jelentősebb megterhelés, sport során hosszabb ideig végezzük ezt az izommunkát. Az izmok a megfeszülés során rövidülnek. Amennyiben ezt nem követi nyújtás, az izmok a feszes, megrövidült állapotban maradnak. Ha rendszeresen csak izomfeszítés történik, az izmok megrövidülése állandósult állapottá válhat.

Az izomrövidülés fajtái

Az izomrövidülést csoportosíthatjuk a kiváltó oka vagy az érintett testrész, valamint a fennálló helyzet jellege szerint.

A kiváltó ok szerint az izomrövidülés lehet:
-sporttevékenység következménye
-mozgásszegény életmód következménye
Az izomrövidülés jellege szerint lehet:
-akut, frissen kialakult izomfeszülés nap végére
-krónikus, az izmok letapadtak, a megrövidült állapotban merevedtek meg.

Bármelyik izmot érintheti, mégis s jellegzetes helyek:
vádli, talp,
alkar hajlító- és nyújtó izom,
csuklyás izom,
combhajlító és -feszítő izomAz izomrövidülés okai - mitől alakul ki?Az izomrövidülés több okra, akár izomsérülésre is visszavezethető.

 Végső oka az izmok tartós feszülése, összehúzódása, amit különböző tevékenységek válthatnak ki.
sporttevékenység nyújtás nélkül,csak az izomerő és az izmok térfogatának növelését célzó edzés,mozgásszegény életmód,állandó izomfeszüléssel járó munka,rossz testtartás, kompenzáló testtartásmunkavégzés során merev testtartásmunkaállomás rossz kialakítása miatti kényszertartásmagas sarkú cipő tartós viselete

Milyen tünetekkel jár az izomrövidülés?

Az izomrövidülés általános tünete a fájdalom.
A fájdalom az izomrövidülés helyén érezhető.A feszes, megrövidült nyaki izmok, csuklyás izom merevsége fejfájást okoz.Hátfájás, vádli, talp fájdalma a károsodott izom helyétől függőenMerevség, mozgástartomány korlátozódása, aszimmetriája: a megrövidült izom oldalán szűkebb a mozgástérA feszes izmok sérülékenysége, izomhúzódás, izomszakadás, izom egyensúly felborulásának rizikója nő.Izomletapadások, csomók alakulnak ki.

Hogyan kezelhető az izomrövidülés?

A masszázs célja a feszültség oldása, fájdalomcsillapítás, izomletapadások megszüntetése, hosszabb távon az ismétlődés megelőzése, helyes testtartás kialakítása.
fájdalomcsillapítás Kinesio-Tape alkalmazásával,előtteaz izom lassú, óvatos nyújtása a feszültség oldására.Masszírozással oldhatók a letapadások, enyhül az izom feszültsége.A helyes testtartás elsajátítása szükség esetén gyógytornásszalnagyon ritkán kerül sor műtétre, a letapadt izmok felszabadítására, az izmokat rögzítő inak meghosszabbítására.

Hogyan előzhető meg az izomrövidülés?Az izomrövidülést tudatos, jól felépített edzéssorral, nyújtással, gyengéd levezetéssel, napi legalább fél órás intenzív mozgással, előzhetjük meg leginkább. A betegek sokszor már legalább egyszer megtapasztalták a tüneteket, amikor a következő fájdalmas következményeket megelőzésére gondolnak.
Edzés után nyújtó gyakorlatokkal állítsuk vissza eredeti anatómiai helyzetébe a megterhelés következtében megrövidült izmokat.Ülő munka mellett rendszeresen végezzünk (a munkát rendszeres időközönként megszakítva) nyújtógyakorlatokat.A nap végén nyújtással lazítsuk el az izmokat.

Masszázzsal,oldhatjuk a fájdalmat, ellazíthatjuk ugyan az izmokat, a megrövidülést csak a nyújtás szünteti meg.Izom és izületi kimozgatás. 


Amennyiben már krónikus izomrövidülés kialakult, mivel hosszú idő alatt alakult ki, a helyreállítása is időigényes.