Ülőmunka hatásai az egészségünkre

2023.08.29

Rengeteget olvashatunk, hallhatunk vagy épp láthatunk olyan tanulmányokról vagy statisztikákról, amelyek bebizonyítják, hogy az ülőmunka, de leginkább az egyhuzamban, hosszú időn keresztül tartó ülő tevékenység káros az egészségünkre, tartásunkra, izomzatunkra, és számos egyéb betegség kockázatát is növeli, mint például a cukorbetegség.

Előző cikkünkben az álló, fizikai munkára terelve a hangsúlyt vitattuk meg, hogy milyen negatív hatásai lehetnek ennek az emberi testre a hátfájáson túl.

Milyen hatása van az ülőmunkának?

Fordítsuk át ezt inkább úgy, hogy milyen hatása van annak, ha ülőmunkát végzünk, emellett nem figyelünk az egészségünkre, sportolunk többet.

Kevesebb kalóriát éget el szervezetünk

Életvitelszerűen szükséges a kalóriabevitel. Ez adja az üzemanyagot a mindennapi tevékenységekhez. Hallhattuk már, hogy egy egészséges szervezetnek 2000 kalóriára van szüksége ahhoz, hogy az alapvető életstílusunkat elláthassuk. Persze, ez függ rengeteg dologtól, mint a munkavégzés, egészségi állapot, stb.

Azonban, amennyiben több kalóriát viszünk be, mint amennyit elégetünk, úgy bizony súlyt szedünk fel magunkra.

Emésztőrendszeri zavarok

Ez a kalóriabevitel számos testi funkciót támogat meg, ilyen például az emésztőrendszer.

A szervezetünk, az ebből származó gyengeség miatt kevésbé tudja elégetni a zsírokat és cukrokat, amely így szintén kiváltó oka lehet az elhízásnak.

Izomerő és csontok

Negatív hatással van az izomerőre az, ha ülőmunkát végzünk, két rendkívül logikus és egyszerű okból:

 1. Kevesebb kalóriát égetünk el, így kevesebb üzemanyag jut az izmokhoz.

 2. Kevesebbet mozgunk, így a kevesebb használat miatt egyszerűen kevesebb erőhöz szoktatják magukat.

Ezek okán az állóképességünk is nagyobb mértékben csökken.

A mozgásszegénység miatt nincs szüksége szervezetünknek annyi termelhető vitamin és ásványi anyagra, így azok létrehozását is csökkenti, hogy több energia maradjon egyéb testi funkciók ellátására. Mondanunk sem kell, hogy a kevesebb ásványi anyag kevesebb kalciumot jelent a csontoknak, így gyengébbé válhatnak.

További negatív hatások

Elsősorban fontos megemlíteni a derék- és hátfájdalmat, a vállakból érkező konstans tompa szúrást, a nyaki problémákat vagy épp a helyes testtartás elvesztését.

Kihat az immunrendszerünkre közvetetten, ami a rosszabb véráramlás következménye. Ez miatt szívünknek nagyobb erőt kell kifejtenie, ami szívproblémákat is okozhat.

Mi nyújthat megoldást?

Fontos, hogy rendszeres testmozgást végezzünk. Ez nem váltja ki, szünteti meg maximálisan a problémát, de nagyban csökkenti a kockázatát az egészségügyi problémáknak. Elég csak belegondolnunk, hogy az, hogy sportolunk még nem jelenti azt, hogy megfelelően ülünk.

Milyen a megfelelő ülőpozíció?

 • A szemed legyen a monitor tetejének vonalában. Asztali számítógépesek előnyben, laptop esetében törekedjünk a nagyjából orr-áll környéki magasságban.

 • Ne támaszkodj, tartsd lent és ellazulva a vállaid. Ezzel megakadályozhatod, hogy túlzottan előrecsússzanak. Ha szükséges, ülj közelebb az asztalhoz, vagyis legyen hajlított a karod. Segít a váll pozícióján, ha az alkarod nincs emelve, vagy túl lent, nincs döntve semmilyen irányba.

 • A derekad és a gerinced megóvása érdekében törekedj arra, hogy a hát felső része mindig egyenes maradjon és olyan széket válassz, ami az alsó felét alátámasztja a gerinc vonalát követve. A lábfejed legyen a talajon, ne csak a lábujjaid, így elveszel nyomást a derékból. Ne csússz le a székből.

 • A pillanatnyi kényelmen felül ne tölts hosszú időt egy irányba dőlve, támaszkodva egy karon.

Amennyiben nem használsz számítógépet, úgy hasonló a megfelelő pozíció, a szem magasságát nem szükséges figyelembe venni.

Mit tehetsz munkában a testtartásodért?

 • Állj fel a székedből nagyjából óránként. Ha kell, állíts be ehhez emlékeztetőt, vagy a mai okosórák beállítástól függően figyelmeztetnek erre.

 • Ha telefonon hívnak állj fel és sétálj. Többünknek ez teljesen evidens, észre sem vesszük, ha ezt csináljuk, de ez észrevétlenül nagy fellélegzés a szervezetünknek.

 • A lift helyett lépcsőzz!

 • Tarts szünetet, sétálj a folyosón vagy az épület körül.

 • Keresd meg élőszóban azt a kollégát, akinek emailt küldenél, ezzel is aktivizálva magad.

 • Az álló meetingek is megoldást nyújthatnak a problémára.

Mit tehetsz a munkán kívül a testmozgáson túl?

A legjobb megoldás, ha lágyan kezeltetjük az izomzatot és az ízületeket. Ennek érdekében fejlesztettük ki az Álló- és ülőmunka csomagunkat.

Ennek keretein belül az izmokat átmozgatva masszírozzuk, nem passzívan, "felélesztve" azokat, regenerálva a munka során felmerülő káros hatásoktól.

Lágy csontrakással nem a csontokra hattunk, hanem azokat körülölelő izomzatra, így visszaállítva a természetes és egészséges testtartást.

Foglald le időpontodat a gombra kattintva és figyelj a testedre, mert jobban ismer, mint bárki más.