Milyen hatással van az emberi testre az álló- és fizikai munka?

2023.08.16

Hozzávetőlegesen a magyar lakosság kétharmada végez a mindennapokban fizikai- és állómunkát különböző iparágakban. Könnyű fizikai munkát végzők teszik ki a legnagyobb csoportot, amely 36,1%-a a teljes foglalkoztatottság arányának. A kemény fizikai munkát ellátók 15,9%, míg az álló, de nem fizikai munkát végző személyek aránya 14,6% (ilyen például a tanároké).

Egyértelműen kijelenthető, hogy az emberi test felépítése nem a hosszú ideig egy helyben állásra, vagy a folyamatos, mindennapos nagy súlyok mozgatására, sem a hosszútávú ülésre lett kitalálva. Az emberi evolúció alapvetően a folyamatos, egészséges igénybevétel, vagyis az ülés-fekvés-állás, tehát bármely pozíció folyamatos váltására építette fel "szerkezetünket". 

Az állómunka hatása

Érrendszer

A folyamatos egy pozícióban állás, még ha igazán nem is erőltetjük meg nehéz tárgyak mozgatásával izomzatunkat és ízületeinket, még úgy is rengeteg negatív hatással bírhat egészségünkre. Ilyen például a vénás rendellenességek, vagy éppen a jól ismert visszér.

Ennek egyszerű fizikai oka van. A vénákon keresztül a vér vissza, vagyis felfele irányba áramlik a szívünkbe. Annak érdekében, hogy ezt a gravitációval ellentétes irányú mozgást megoldja testünk, nyomást kell gyakorolnia. Amennyiben egy személy hosszú ideig egy helyben áll, nem váltogatja pozícióját, úgy a vénák falára és a vénás billentyűkre is koncentrálódik ebből a nyomásból. Ezek ennek hatására kitágulnak, amelyek kórossá válhatnak, ami végül a fent említett keringési zavarokat és a visszért okozzák.

Izomzat és ízületek

Rengetegen, akik álló munkaállomáson töltik a mindennapjaikban támasz nélkül, gyakran panaszkodnak nyak-, hát- és izomfájdalmakra.

Ez a gerinc elégtelen mozgásából ered, amely negatív hatással van a csigolyaközi lemezekre. Ilyenkor érezzük azt a nyomasztó, már már szúró érzést a nyakunkban és a hátunkban. A porckorongok nem rendelkeznek saját vérellátással, így ezek a környező szövetekből veszik fel a szükséges tápanyagot, amihez folyamatos feszítés és elengedés szükséges (pont úgy, mint egy szivacsnál).

Nem segít a kényelmünkön az sem, hogyha állunk, úgy az izomzatunk, ízületeink, csontozatunk, sőt a fasciánk is azon dolgozik, hogy egyensúlyban tartson minket. Ha bővebben megismerkednél a fascia (vagy lágy kötőszövet) kifejezéssel, olvasd el korábbi cikkünket ide kattintva. Ez a folyamatos koncentráció és igénybevétel izomfeszüléshez, mitöbb görcsökhöz is vezethet. Ez ered még a véráram nehezebb munkájából is, hiszen kevesebb oxigént tudnak eljuttatni az izmokhoz.

Nem ússza meg a lábunk sem, ha túlzott igénybevételnek van kitéve. Hamar jelentkezhet probléma a térdeken, amelyek kophatnak az álló- és fizikai munka jellegű igénybevételtől. Továbbá a lábboltozat is összeeshet, ez eredményezhet lúdtalpat, ha nem megfelelő lábbelivel állunk huzamosabb ideig kemény felületen.

Mi lehet megoldás?

Sport és testmozgás

Az első és legfontosabb, hogy tartsuk karban testünket azzal, hogy használjuk. A legjobb opció az úszás, amely jelentős terhet vesz el a csontozatról, de megfelelő talajon a séta és a futás is kiváló opció a vérkeringés és az ízületek karbantartására.


Nem szükséges ennyire elmenni a szabadidős tevékenységek felé, munkában is megtehetjük, hogy a szünetekben többet sétálunk, vagy éppen nyújtjuk izmainkat. Ez még jobb opció is, mint leülni. Ülés közben épp annyira nem mozdulnak a lábaink, mint folyamatos állás során, így gyakorlati változást nem eredményez.

Padlózat

Bár nem ez jut eszünkbe először, de rengeteget javíthat, ha a munkaállomásokon nem beton, vagy egyéb kemény felületen kell állnunk. Egy jógamatrac már csodákra lehet képes, mert sosem engedi a lábaknak, hogy elkényelmesedjenek.

Ez azt jelenti, hogy mindig más módon áll rajta a felhasználó, ami folyamatos mozgást kényszerít ki tudat alatt a végtagjainkból, hogy megtartsák az egyensúlyt.

Masszázs

A masszázzsal nem csak az elménkben, de a testünkben uralkodós stresszt is hatékonyan csökkenthetjük. Igaz ez a vérkeringésre a nyirokmasszázzsal, az izomgörcsökre és feszülésekre az olajos- és átmozgató masszázsokkal, és jó hatással van a tartásra.

Következő cikkünkben az ülőmunka hatásairól fogunk beszélni, tartsatok velünk!