Fascia masszázs előnyei

2023.07.26

Többször hallhattuk már a "fascia" vagy "fascia masszázs" kifejezéseket, de azt valóban tudjuk, hogy mi a jelentése ennek, milyen pozitív hatással lehet egészségünkre?

Mi az a fascia?

A fascia egy kötőszövet, amely tulajdonképpen egy pókhálóhoz hasonlító belső hálót alkot. Ez minden izmot és szervet körülvesz, összeköt, egy teljes folytonosságot alkotva testünkben támogatják minden sejtünket.

Története nem indult túl fényesen, korábban azt hitték, hogy tulajdonképpen csak egy "csomagolóanyag", ennek okán a legtöbb anatómiai könyv nagyon korlátozott képet festett le erről.
Ezzel szemben az utóbbi évek kutatásai alapján egyértelművé vált, hogy mennyire kulcsfontosságú funkciója van a fasciának. Jelentős szerepet játszik az izmok által kifejtett erőhatások továbbításában, az anyagcserében, de még a folyadékszállításban is oroszlánrészt vállal.

Összetételét tekintve vér- és nyirokereket tartalmaz, rengeteg ideggel, valamint zsírsejtekkel. Rétegei membránokból állnak össze, kollagén és elaszutin rostokat egybefogva, folyadékkal. Ezutóbbiak más néven a laza kötőszövet. Ha ez a rendszer normálisan működik, úgy fájdalommentesen mozog testünk.

A fascia kezelése

Mint megannyi eleme szervezetünknek, így a fascia is "hálás", ha megfelelően van kezelve. Ebben sokat segített a modern anatómiai tudomány és annak kutatásai.

Az egyik erős rákfenéje a lágy kötőszövetnek annak a leragadása. Az egészséges fascia hajlékony, rugalmas, nyújtható, így segítve annak izmok és ízületek közötti csúszását. Ha mozgásszegény az életmódunk, úgy megcsavarodhat, összetapadhat, de a túl sok mozgás, abból eredő sérülés is okozhat ilyen tünetet.

A jelek:

  • merevség

  • "recsegő" érzés az ízületekben

  • ropogó végtagok

  • feszülő és érzékeny izomterületek

  • fájdalom

  • beszűkült mozgástartomány

Mi lehet a megoldás?

A keretek között testmozgás, az azt követő nyújtás és a hidratálás segít a fascia egészségének megőrzésében. Opció lehet még az önmasszázs, teniszlabdákkal, habhengerekkel, de bizony néha jól jöhet a segítség a profi kezektől.

Foglalja le időpontját izom- és ízület terápiánkra, amely során teljes test fascia masszázzsal segítünk egészséged megőrzésében, lágy csontrakással támogatjuk a porcok helyes működését.