Porckorongsérv

2022.04.03

Pár lényeges dolog a porckorongsérvről.

  • Nem vagy egyedül! A statisztikák szerint a harmincas éveikben járók közel harmadának, az ötvenesek felének, a 70 fölöttiek több, mint 80 százalékának van sérvesedett porckorongja.
  • Bármilyen furcsán is hangzik, a derékfájdalmat nagy valószínűséggel nem a porckorongsérv okozza. A porckorong érzőidegekben szegény, így nem igazán szokott fájni. Derékfájdalom az esetek nagy részében azért alakul ki, mert nem mozogsz rendszeresen (vagy elég változatosan), és ezzel párhuzamosan valamilyen tevékenységgel túlterheled a gerinced. Mondjuk azzal, hogy sok-sok órát ülsz egy íróasztal mellett előre görnyedő pozícióban, rendkívüli módon túldolgoztatva ezzel a gerinc melletti izmokat és kötőszöveteket, hisz meg kell tartaniuk az előre görnyedő testedet. A túlterhelt lágyrészek krónikusan feszessé és rugalmatlanná válnak, így romlik az anyagcseréjük, azaz nem jutnak elegendő tápanyaghoz és nem tudnak távozni a salakanyagok. A felhalmozódó salakanyagok folyamatosan irritálják a szöveteket, ráadásul a rugalmatlanság miatt minden mozdulattal mintegy "beletépsz" saját lágyrészeidbe, mintha egy merev gumiszalagot feszegetnél, míg végül kialakul a krónikus derékfájdalom.
  • Ugyanezen okok vezetnek a porckorongsérv kialakulásához is. A mozgás hiányától jelentősen meggyengülnek a porckorongjaid, ezzel párhuzamosan a túlterheléssel (pl. az előre görnyedéssel) hátrafelé préseled ezeket. Egy idő után feladják a harcot, külső rostos gyűrűjük sérül, és kitüremkedik a belső kocsonyás mag. Miután a derékfájdalom és a porckorongsérv egyazon folyamat, a gerinc krónikus túlterhelésének eredménye, a kettő gyakran jelentkezik együtt, egy időben. Ez az oka annak, hogy sokan hiszik - tévesen - hogy a sérvesedett porckorongjuk okozza a fájdalmat, és abban bíznak, hogy ha megműtik a sérült porckorongot, a fájdalom elmúlik.
  • Nagyon ritka, hogy a porckorongsérvet műteni kell.  Sebészi beavatkozásig nem kaptál megfelelő - értsd manuál terápián alapuló - kezelést, és emiatt súlyos állapotba kerülsz. Mindazonáltal tudd, hogy a műtét - legalábbis önmagában - NEM OLDJA MEG A PROBLÉMÁT. Elsősorban azért nem, mert ahogy említettem, jellemzően nem a porckorong, hanem az izmok és a kötőszövet okozzák a fájdalmat. Ha tehát a porckorongsérv és a krónikus derékfájdalom kialakulásához vezető tényezőkön (mozgáshiány és/vagy túlterhelés) nem változtatsz, tovább romlik a derékfájdalmat közvetlenül okozó lágyrészek (és ezzel párhuzamosan a porckorongjaid) állapota, így a műtétet követően hamarosan újra megjelennek a panaszok
  • Az előzőekből következik, hogy a derékfájdalom oka az esetek nagy részében nem derül ki egy MRI leletből! Az MRI ugyan kimutatja a porckorongsérvet, de a fájdalmat valójában okozó krónikus lágyrész, izom merevségeket és feszüléseket nem.
  • Nem véletlen, hogy ha derékfájdalomtól szenvedsz és kezelünk, nem a rettegett porckorongsérvre, hanem a valódi problémára, a gerinc túlterhelésére utaló jeleket, illetve a túlterhelés okát keressük és kezeljük ugyanis a túlterhelést sikerül közös erővel (Veled együtt) megszüntetnünk, a derékfájdalomnak búcsút mondhatsz!
  • Az tehát, hogy krónikus derékfájdalmad és/vagy porckorongsérved van, nem jelenti azt, hogy tönkrement a gerinced! Ha nem hanyagolod el, a krónikus derékfájdalmak és a porckorongsérvek túlnyomó többsége gyógyítható, illetve panaszmentessé tehető, de tudd, hogy az életmód eredetű problémák - köztük a krónikus derékfájdalom és a porckorongsérv is - értelemszerűen csakis az életmód változtatásával javíthatóak, sem a rózsaszín pirula, sem az ülőpárna, sem a deréktámasztó öv nem segít, de még a manuális kezelések és a műtét sem oldják meg a problémát, a legjobb esetben is csak átmeneti megkönnyebbülést nyújthatnak. Ha a mozgás hiánya vezetett a betegség kialakulásához, be kell iktatnod a rendszeres és változatos testmozgást a mindennapjaidba. Ha valamilyen túlterhelés (pl. sport vagy sok emelgetéssel járó munka), akkor az edzési/munkavégzési szokásaidat kell megreformálni.