Tények és tévhitek a derék-, és hátfájásról

2022.04.03

  • A gerinced mozgásra termett és nem arra, hogy mereven, feszesen tartsd, és óvd minden mozdulattól!

  • Ha az lett volna a tervező (bárki is legyen) szándéka, hogy ne hajlítsuk és csavarjuk szabadon, a tér minden irányába, akkor a 33-35 csigolyából álló mozgékony építmény helyett egy egyetlen darabból álló merev tömböt alkotott volna.


  • A gerinc teherbírása hatalmas! Ha okosan és folyamatosan terhelnéd, életed végéig egészséges maradhatna. Egyáltalán nem törvényszerű, hogy krónikus derékpanaszoktól szenvedj, és nem is szabad beletörődnöd a fájdalomba!


  • Krónikus derékfájdalom jellemzően azért alakul ki, mert nem használod a gerinced, azaz nem mozgatod eleget, vagy rosszul használod, azaz nem jó technikával mozgatod.


  • Súlyos tévhit, hogy krónikus derékfájdalom esetén pihentetni kell a gerincet! A legmagasabb szintű tudományos bizonyítékok mutatják, hogy a krónikus derékfájdalmak több, mint 90 százalékánál az egyetlen igazán hatékony terápia a rendszeres és okosan megtervezett testmozgás, kimozgatás a gerinc mielőbbi felszabadítása, és a mozgás fájdalommentessé tétele. Miután a probléma jellemzően épp az inaktivitás miatt alakult ki, a kíméléssel/pihentetéssel csupán azt éred el, hogy még rosszabb állapotba kerülsz!


  • Gyakori, hogy a krónikus derékfájdalom miatt, a gerinc mozgatása kényelmetlen/kellemetlen. Ilyenkor nem az a megoldás, hogy kíméled, azaz megtanulsz feszesen, mereven tartott gerinccel mozogni (hajolni, emelni, házimunkát végezni, esetleg tornázni stb.), ezzel ugyanis csak tovább rontod a helyzetet . Az a feladatod, hogy egy megfelelően felépített mozgás/manuálterápiás program segítségével újra alkalmassá tedd a gerinced arra, amire teremtődött, a könnyed és fájdalommentes előre, hátra és oldalra hajlásra, jobbra és balra fordulásra, csavarásra.


  • Az előzőekből egyenesen következik, hogy krónikus derékfájdalom esetén nem az a hatékony mozgás/ manuálterápia, amely tiltólistára helyezi a gerinc hajlítását, csavarását, és megtanítja, hogyan élj a gerinc mozgatása nélkül, hanem az, amelyik visszaadja a gerinc szabad mozgásainak képességét.