Mikor az ősz kopogtat és az ízületek reccsennek: Tippek őszi ízületi fájdalmak ellen!

2023.09.16

Ősz. Az évszak, amikor a fák levelei több színben pompáznak, mint a képzeletünkben, amikor a friss és hűvös levegő az arcunkat éri, mikor kilépünk az ajtón. De ezt talán nem is csak az arcunk érzi, az ízületeink is.

Az év ezen szakaszában gyakran hallhatjuk, talán még mi is kimondjuk, hogy "érzem az őszt az ízületeimben". Ilyenkor nem csak a falevelek recsegnek a talpunk alatt, de az ízületek is úgy ropogoknak. Mitől lehetséges ez, és talán még fontosabb: mit tehetünk ellene?

Miért jelentkezik őszi ízületi fájdalom?

Az ősz beköszöntével nem csak a tájkép változik, a testünk is érzi, hogy már nem annyira olajozottan "működik". Mi állhat az őszi ízületi fájdalom mögött?

A hőmérséklet változása

A külső hőmérsékleti változás, annak csökkenése előidézheti az ízületi- és izommerevséget, kevésbé lesznek rugalmasak. Az alacsonyabb hőfok miatt a vér nem áramlik a megszokott hatékonysággal, ennek okán az ízületeink vérellátása is csökken. Végül ez eredményezi a merevebb mozgást.

A légnyomás változása

Az őszi hónapokban gyakoriak a változó légnyomású időszakok. Több kutatás is alátámasztja, hogy ez a kondíció befolyással bírhat az ízületekben lévő gázokra és folyadékokra, amely eredményezhet fájdalmat.

A napfény hiánya

Ahogy beköszönt a hidegebb időszak, átveszik az uralmat az égen a felhők, a napsütéses órák száma csökken. Ez egyenesen eredményezi a D-vitamin előállítási képességünk csökkenését. Ez a vitamin segít fenntartani az egészséges csontokat és ízületeket, így ennek hiánya azok fájdalmát hozhatja.

Tippek az ízületi fájdalmak enyhítésére

Mozgás, mozgás, mozgás!

A legjobb megoldás az izmok és ízületeink folyamatos mozgással való karbantartása. Az ülőmunka esetében külön figyelmet fontos fordítani a sportolásra, ennek jelentőségéről és a helyes ülési formáról ide kattintva olvashatsz.

A kíméletes mozgás egyik legjobb formája a jóga. Az őszi évszakban nagy népszerűséget nyer ez a sport, hiszen a nyújtás, a légzés és meditációs gyakorlatok segítenek lazítani az ízületeket és izmokat, csökkentik a fájdalmat.

A természetgyógyászok, sőt igazán mindenki által leginkább, ajánlott a mozgás legősibb formája, a séta. Már az időjárás is támogatja a hosszabb sétákat a kellemesen hűvös hőmérséklettel, és a tested is hálás lesz érte. Nem kell több, mint 30 perc séta a szabadban, ez máris serkenti a vérkeringést, javítja az állóképességet és még mentálisan is feltölt.

Meleg pakolások és fürdők

Egy meleg fürdő és a hozzá tartozó pakolások sokkal jobban esnek egy hűvös őszi estén. Azonban jó hír, hogy nemcsak a gondolatainkat nyugtatjuk ezzel, hanem az izmainkat. Ezt a testhőmérsékletünk megemelésével éri el, így akár a vírusos megbetegedésekkel szemben is segíti a gyógyulás folyamatát.

Ha csepegtetünk hozzá kamilla aromát, az görcsoldó hatással bír, javítja a vérkeringést, így ízületeink vérellátását segíthetjük.

D-vitamin pótlás

Az említett D-vitamin előállítási képességünk csökkenését ellensúlyoznunk szükséges. Annak okán, hogy a napfényre most nem támaszkodhatunk jelentős százalékban, érdemes ezt táplálékkiegészítőkkel pótolni. Ha szeretnénk megmaradni a tökéletes természetességnél (amely mindig hatásosabb), úgy érdemes magas D-vitamin tartalmú ételeket többször fogyasztani. Ilyen például a lazac, vagy épp a tojássárgája.

Fűszerezd meg az életed

Kurkuma és gyömbér – a természetes gyulladáscsökkentők. A természetes gyógymódok két zászlóshajója, amelyek az őszi időszakban minden háztartásban szükségesek. Nemcsak a gyulladást csökkentik, de a náthás, megfázós időszakot is rövidítik, tisztítják a légutakat. A legkényelmesebb megoldás, ha tea formában juttatod a szervezetedbe, vagy hozzáadod a smoothie-dhoz.

Masszázs

Több, mint kényeztetés, ez már egyenesen terápia. Az ízületi fájdalmak, izomgörcsök enyhítésére tökéletes megoldás. Vérkeringés serkentő hatása rendszeres masszázs esetén ellenállóbá teszi testünket a hűvös időjárással szemben, így támogatva a porcokat a megfelelő működésben.

Az illóolajos masszázsformák esetében mind a bőrön, mind belélegzés útján szervezetünkbe jutó aromák közvetlenül fejtik ki hatásukat, javítják az immunrendszer működését.

Ebben az évszakban nemcsak a természet változik, hanem a testünk is. Ezért fontos, hogy odafigyeljünk saját egészségünkre és jólétére. Emlékezz, hogy a tested a legfontosabb "otthonod", és ahogyan az őszleveleket összegereblyézzük és gondoskodunk kertünkről, ugyanúgy gondoskodjunk magunkról is.

Ne felejtsd el, az ősz nemcsak a hűvös levegőről és az esőről szól; a természet gyönyörű változásairól, a forró italokról és a meleg takarókról is. És most már arról is, hogy hogyan maradhatsz egészséges és kényelmes ebben a szép, de néha kihívást jelentő szezonban!