Miért fáj hidegben jobban az izületünk?

2022.11.10


Mindenkinek van legalább egy olyan ismerőse - ha nem éppen saját maga az - aki tapasztalta már, hogy a hűvösebb, nyirkosabb időjárás megérkeztével az ízületek is elkezdenek fájni. 

Most nagyító alá vesszük a valódi okokat!"Fáj a derekam, ha jön a hideg." "Nem hajlik annyira a térdem a nyirkos időben". 

Ezekkel a mondatokkal biztosan mindenki találkozott már, de az már kevésbé egyértelmű, miért is lehet hatással az őszi/téli időjárás az ilyen panaszokra. Fontos azonban leszögeznünk, hogy mai napig kutatják a valódi okokat, azonban több elmélet is született már, amelyeket sorba veszünk.
Sokan úgy vélekednek, hogy ízületekre egyértelműen a légnyomásbeli változások vannak hatással. Vagyis, a légköri nyomás csökkenésével az inak, izmok és a környező szövetek kitágulása figyelhető meg, a testünkön belüli szűk helyek miatt ez pedig fájdalmakat okozhat. Természetesen, ha ízületi gyulladásban vagy krónikus ízületi fájdalomban szenved valaki, a légköri nyomások változásával bekövetkező testi változás komolyabb fájdalommal is járhat.

 
Másik lehetséges elmélet szerint a hideg időjárással együtt járhat az izmok merevsége is, amely sokszor megnehezíti a mozgásunkat. Ez pedig ahhoz vezet, hogy sokszor nagyobb és több fájdalmat is érzékelhetünk ízületeinkben.


A hideg időben az ízületben megtalálható ízületi folyadék is megvastagodhat, amelynek hatására úgymond kevesebb kenőanyag jut az ízületek mozgatásakor, így nagyobb fájdalommal is járhat.
Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a hideg időjárás beálltával sokan inkább otthon maradnak a meleg lakásban, így kevesebbet mozognak. Ha csak azt vesszük figyelembe, hogy ilyenkor lényegesen lecsökkennek a kerti munkák, akkor valóban igaz, hogy ősszel és télen kevesebbet mozgunk. Ez pedig súlyosbíthatja az ízületi fájdalmat az ízületi gyulladásban vagy más ízületi betegségekben szenvedőknél egyaránt.
Ha pedig kevesebbet mozgunk, akkor pedig gyorsabban jönnek fel a plusz kilogrammok is, ami ugyancsak megterhelő lehet az ízületeinknek, vagyis ez is hozzájárulhat ahhoz átvitt értelemben is, hogy a hideg időjárással együtt megjelennek az ízületi fájdalmak is.


A nyirkos, szürkébb, "szomorkásabb" időjárás pedig a mentális állapotunkra is hatással van, ez pedig kedvtelenné tesz bennünket, depressziósabbak vagyunk, könnyebben bezárkózunk a lakásunk/házunk falai közé. Ha pedig hajlamosak vagyunk a depresszióra, tudat alatt ez is felerősítheti a fájdalom érzetünket.

 
Ha a fentiek közül bármelyik elméletet is magunkénak érezzük, akkor gyakorlatilag már meg is van az oka annak, hogy a hidegebb időjárással együtt miért növekedhetnek meg az ízületi fájdalmak.

Kérj időpontot hozzánk!
Szerencsére a természet mindig tartogat számunkra egy-egy "mentőövet". Ilyen például a masszázs, olajos, vagy száraz ruhás nyújtás, gyógynövényes, aromaterápiás, vagy a melengető thermomasszázs.