Masszázs gyermekkorban

2022.10.25

A masszázs hasznos mindenkinek bármelyik életkorban (ha nincs korlátozás egészségügyi okokból). A gyermek masszázs különösen fontos a gyermekek számára, mert a bőr tapintása erőteljes, jótékony hatással bír a központi idegrendszerre. A bőr simogatása, gyengéd paskolgatása pozitív érzelmeket okoz, ami nélkülözhetetlen a gyermek számára. A baba masszázst lehet alkalmazni már a korai életszakaszban is, hogy tökéletesen egészséges legyen a gyermek.

Az olajos gyermek masszázs  szinte 0 éves kortól ismert babamasszázsként ,gyermek masszázsról 6és 12 év közöttieknek javasolt, ez egy alacsony intenzitású, és különösen lágy technika. Jótékony hatással van a gyermek fizikai és érzelmi állapotára. Pozitív hatást gyakorol az immun, ideg-, keringési rendszerre, a csontokra és az emésztőrendszerre. A fő hatása a gyermek masszázsnak nyugtató, így elsősorban akkor javasoljuk, ha nagyon mozgékony a gyermek.

Az eljárás során csak természetes baba olajokat használnak, a gyermek bőrének védelme érdekében.

A gyerekeket kezelő masszőr, figyelembe veszi a gyermek igényeit, személyiségét, minden korban. A gyerekek különböző módon reagálnak a masszázsra. De ha a gyerek nem akarja elengedni a szüleit, az anya vagy az apa jelen lehet ,gyermekként ez javasolt is.(van olyan szoba, amelyben a masszázs alatt egyszerre mindkét szülő a gyerekkel maradhat). Tinédzserek esetében a szülők jelenléte nélkül is zajlik a masszázs.

Magatartás problémákon ,mozgás koordináción is sokat segíthet a rendszeres masszázs. A hiperaktivitás (ADHD) ,koncentrációs zavarai ,vagy korgnitív problémáin javít a masszázs monotonitása, meleg bnsőségessége, türelme.

Sok gyerek és szülő panaszkodik: fejfájásra, fülzúgásra, szédülésre, vagy látási zavarokra. Nem beszélve a hátfájdalmakról... Hogy mindezt okozhatja a helytelen tartás, vagy a gerinc ferdesége is? Erre kevesebbszer gondolunk, pedig nagyon is gyakori problémaforrás lehet a gyerekeknél.

Nem csak a hátfájást, de fejfájást, fülzúgást, szédülést, vagy látási zavarokat is okozhat a gerinc és a hát izomzatának helytelen terhelése.

- Modern életformánk nem éppen gerinckímélő életmód, s nincs ez másként a gyerekeinknél sem: egész napos padban ülés, amihez hozzá jön még a délutáni tanulás, gépezés is.

- Gyakori, hogy a hátfájdalmat fizikai megterhelés váltja ki a gyerekeknél, például az iskolatáska cipelése, amely a hátizmok túlzott megerőltetésével jár, vagy ha túlzásba viszik a sportolást.

- A hátproblémák jelentős része azonban a helytelen testtartással, a görnyedt üléssel, a nem megfelelő ülőhellyel, a rossz ággyal, és a mozgásszegény életmódunkkal hozható összefüggésbe.

- És már gyerekeknél sem ritka az állandó stresszhelyzet, amely izomösszehúzással, majd például nyaki fájdalmakkal jár.

MASSZÁZZSAL A GYEREKKORI TARTÁSPROBLÉMÁK ELLEN?

Igen! A masszázs bizonyítottan jótékony hatással van a szervezetre, így természetesen a gyermekek szervezetésre is. Ennek kiemelt jelentősége, hogy fejlődés közben könnyebben érhetőek el pozitív változások a masszázs hatására. A rendszeresen masszírozott gyermekek kiegyensúlyozottabbak, így a fejlődésük is kiegyensúlyozottabb. A masszázs minden szerv működésére kedvezően hat.