Mit tesz velünk a tartós hideg

2022.10.24

Meglehetősen nehezen állunk csak át a hideg időjárásra. A legtöbb ember szereti a napsütést, a kellemes időt, és sokan nem vágynak a hidegre, az esőre, a fagyos napokra. Nemcsak azért, mert ez rányomja a bélyegét a hangulatunkra, hanem azért is, mert sok mindent kivált a szervezetünkben.

Főleg most,hogy az energiaválság miatt a napjain nagyrészét is kevésbé fűtött munkehelyen töltjük .Sok esteben a világítással is takarékoskodni kell,így fénytelen helységben a mentális hatások is érvényesülnek.

De mi is történik ilyenkor velünk a tartós hidegben?

Amikor fázunk  komoly reakció zajlik a szervezetünkben. Reszketünk, és azt érezzük, hogy majd' megfagyunk, de ennek konkrét oka és célja van. Leginkább az, hogy ne hűljön ki a testünk és fel tudjon melegedni. Az agyunk ilyenkor azt közvetíti a hipotalamusznak, hogy történjen meg az izmok és az erek összehúzódása, hogy ennek köszönhetően kicsit felmelegedhessünk.

Biztos mindenki észrevette, hogy ha hidegebb az idő, akkor gyakrabban kell menni a mosdóba. Ez még akkor is így van, ha indulás előtt elvégeztük a dolgunkat, de ahogy beszállunk az autóba, ismét vizelési ingerünk támad. Ennek is az érösszehúzódás az oka, amely a hideg miatt következik be.

Áthülve jólesik hosszan állni a zuhany alatt vagy egy forró fürdőt venni. Nemcsak ellazulunk a forró víztől, de jobban is érezzük magunkat. Mégis ahogy kiszállunk a kádból, egyből remegni kezdünk, fázunk, pedig átmelegedtünk. Miért van ez így? A nedves bőr miatt hőt veszít a testünk, és amikor elkezdünk remegni, akkor ezzel próbálja a szervezetünk növelni a saját belső hőmérsékletét.

De most nem a didergős fázásnak vagyunk kitéve.

Inkább a lassú kihülésnek.Folyamatosan húzódnak össze az erek,ezáltal megfeszülnek az izmok ahogy védekezően próbálujuk összehúzni magunkat. ezáltal az izmok vérellátása csökken, és mivel ennek naponta vagyunk kitvée az izomkárosodás fokozódhat az izmok rövidülhetnek.

 A rossz lassuló keringés meg jobban fokozza a hideg érzését.az izületi gyulladások fokozottan előfordulhatnak.

Mit tehetünk ellene. 

Gyakran álljunk fel és mozgassuk át magunkat. vigyünk magunkal plédet, és a lábunkat próbáljuk melegíteni vele,helyezzük asztalunkat székünket a természetes fény irányába ha erre van mód.Gondoskodjunk a meleg ételről italról.Esta ha van rá módunk vegyünk egy melegvizes zuhanyt,vagy ülőfürdőt.

Többet legyünk a szabadban és ilyenkor fokozottan javasolt a rendszeres mozgás és a masszázs.A vérkeringésünk fenntartására ,helyreállítására.

Sajnos gyermekeink is ki vannak téve a hideg állandó rossz hatásának. Nálunk is figyeljünk a meleg ruházatra, az ülésnél védekezzenek pléddel, váltócipővel ,ülőpárnával.

Napjaik része kell,hogy legyen a rendszeres mozgás,hogy elkerüljük az izomösszehúzódást.

Gyermekek számára 7 éves kortól ajánlott a masszázs szülő jelenlétében,ezzel is fokozni tudjuk a vérkeringést, és enyhítjük a fejlődő szervezet izomterhelődését.