Kinezio Tape kezelés hátfájdalomnál

2022.02.21

A felsőtestét, hátát kínzó panaszaira a gyógyszer hatóanyagokat tartalmazó tapaszok mellett még kétféle, hatóanyag mentes tapasz nyújthat Önnek segítséget! 

Kineziológiai tapasz hátra fájdalma enyhítésére

Kínzó hátfájás gyötri?
Ön is a természetes gyógymódok híve, amelyek mellékhatások nélkül gyógyítanak?
Akkor válassza a mechanikai gyógyhatást!

Az egyik leghatásosabb gyógymód a hátfájásos panaszok kezelésére a kineziológiai tapasz alkalmazása. 
Ez egy rugalmas anyag, nem csak emlékezteti a testet a helyes pozícióra a húzása által, hanem dinamikus hatást is kifejt. Elemeli a bőrfelszínt, így alatta a keringés fokozódik, ami segíti a fájdalmas oxigénhiányos vagy gyulladt szövetek regenerációját.

Rugalmas ellenállást biztosít a hátizmokkal ellentétes izmok, a hasizmok és mellizmok számára, amelyek egyébként a gravitáció helyettesítése miatt inaktívak. Ezen izmok ellenállással szembeni működése kivált egy idegrendszeri választ is az Ön testében: a hátizmai relaxációs szignált kapnak, ellazulhatnak a feszes izmok, és oxigénhez jutnak, a mell és hasizmok pedig működésbe lépésüknek hála nyerik vissza rugalmasságukat.

Természetesen ez a regeneráció olyan kismértékű, hogy csak az átmeneti fájdalom oldására elegendő. Hosszútávon mindenképpen szükséges az életmódjába valamilyen rendszeres mozgásforma beiktatása az izomzat karbantartása érdekében.
Köszönhetően rugalmasságának, ez a tape 6-9 napig is bőrén maradhat. 


Hogyan történik a hát kineziológiai tapasszal történő felragasztása?

Tape esetén a kulcscsontja külső szélétől indítva húzódik a textil hátra a lapocka alsó belső oldaláig. Fontos, hogy egyenes tartásban helyezzük fel, de ne természetellenesen korrigált helyzetben üljön a ragasztott személy.

Természetesen a hát esetében is fontos a bőr előkészítése, a tünetek előtesztelése, és ragasztás végén visszatesztelése. Ugyanúgy, ahogy a részletes anamnézis felvétel, tünet kikérdezés és a vizsgálat is. Ugyanis előfordul, hogy nem csupán az izmok egyszerű lustasága vagy túlterheltsége állhat a fájdalom hátterében, és ha így van, nem is egyszerű tartáskorrekciós tape-re van szükség.

100%-os segítség a hátfájdalom ellen?


Mozgásszervi panaszok esetén olyan sosincs, hogy mozgás nélkül maximálisan eltűnne a panasz. A tartáskorrekciós tapasztás azért hatásos, mert a helyes izomaktivitásra sarkallja Önt. Tehát Ön is tesz érte, hogy múljon a fájdalom, izom terápiával és mozgással.

Tartsa szem előtt, hogy a mechanikai gyógymód speciális tornafeladatok nélkül akkor lehet csak elégséges, ha nincsen súlyos elváltozás a szervezetében, és akkor is a rövidtávú panaszkezelésre irányul.

Az érintett fájdalmi pontokat és fájdalom vagy deformitás által érintett izmokat egyesével meg kell vizsgálni, és külön külön ezekre az izmokra felhelyezi a célzottan aktiváló, vagy relaxáló kineziotape csíkokat, szükség szerint.
Végeredményben talán aszimmetrikus lesz a gerinc két oldalán a ragasztás, talán a váll a mellkas, vagy a has is ragasztási területté válik, ám mindez az Ön célzott gyógyulását hivatott szolgálni.

Előfordul az is, hogy összetettebb panaszok esetén nem múlik el nyomtalanul az első hét végére a tünet. Ilyenkor kicsit módosítani kell a második, netán harmadik ragasztás során a csíkok lefutásán, hosszán, a még kedvezőbb hatás érdekében.


Ha szeretné jobban megismerni a kinezio szalagok jótékony hatásait, és a felhelyezés gyakorlati hasznait, olvassa el korábbi cikkünket ide kattintva a témában.