Hogyan csökkentsd a stresszt?

2022.02.20

Egyszerű leküzdeni, és csak néhány praktika kell hozzá! Mindennapossá vált a stressz, melyre vannak egyéni megoldások, ám sok esetben nem hatásosak ezek, vagy nem is ismerjük igazán.  

Mit csinálj, ha stresszes vagy?

Feszült izmok,emelkedő vérnyomás vérnyomás, görcs a gyomorban.....

Néhány stresszoldó technika otthon vagy munkában is nagy segítséget nyújt az ellazulásban.

A stressz megszüntetéséhez lazítsuk el az idegeket, a nyakat és a gerincoszlopot. Első lépésben figyeljünk a tarkón található masszázsterületre, amit szak­nyelven nyúltagynak nevezünk. Ez az a terület, ahol a gerincoszlop és az agyvelő találkozik. Itt nagyon fontos idegközpontok találhatók, melyek szabályozzák többek között légzésünket, keringési rendsze­rünket és más fontos testi funkcióinkat. 

A reflexterület ingerlésével energiát küldhetünk egész testünkbe, és amikor szükséges, nyugalmat teremthetünk magunkban. Jobb kezünk középső ujját helyezzük a nyak hátsó részén található árokba közvetlen a tarkó alatt. Nyomjuk meg és tartsuk meg a nyomást, miközben számoljunk el lassan háromig, majd lazítsunk. Ismételjük meg az egészet néhányszor egymás után. Ha fejünket eközben előre-hátra mozgatjuk, érezhetjük a gerinc tete­jének mozgását ujjunk alatt. 

Feszültség és stresszhatás alatt hajlamosak vagyunk megfeszíteni izmainkat, ami feszes és fájó háthoz vezethet. Ha ilyet tapasztalunk, akkor masszírozzuk mag a gerinc közelében elhelyezkedő masszázsterületeket, valamint az egyes izmokhoz tartozó pontokat, melyek a gerinchez csatlakoznak. Masszírozzuk át a nyakhoz tartozó reflexpontot is, amely a nagylábujj vagy a hüvelykujj körül található. Az ingerlés fokozása érdekében meg is forgathatjuk nagylábujjunkat vagy hüvelykujjunkat, mintha csak a fejünket forgatnánk.

Gerinc reflexpontok a talpon

Ha ezzel kész vagyunk, a gerinc reflexpontjai következnek. Jól dörzsöljük meg talpunk belső oldalát végig az ív mentén a saroktól a nagylábujjig, vagy a mutatóujjtól lefelé haladva a hüvelykujj alatt egészen a csuklóig. A masszázsnál ujjunkat körkörösen mozgassuk, ezzel segítve a görcsök fellazulását. Dörzsöljük át a váll és a csípő reflexterületeit, melyek a kéz-, és lábfej külső élén találhatók. 

Most vegyük szemügyre ismét, és segítségével keressük meg talpunkon az ülőideg reflexpontját, valamint kövessük az idegszál útját felfelé lábunkon. Az ülőideg egy többszörös idegcsoport, mely az ágyéki gerincből lép ki. Ezeken az idegeken futnak le a láb izmait mozgató impulzusok, illetve felfelé a lábat ért külső ingerek információi. A fájó és feszült hát kezelése szempontjából ezek a reflexpontok különös figyelmet érdemelnek. Sohase felejtsük el, hogy a kezeléseket mindkét kezünkön és lábunkon el kell végezni a hatás fokozása érdekében. A feszült nyak ellazításának másik módszere a vállrángatás. Emeljük fel vállunkat egészen a fülünkig, majd eresszük újból le, és ismételjük meg az egészet négyszer-ötször egymás után. 

A következő lépésben ismét emeljük fel vállunkat a fülünkig, majd húzzuk hátrafelé, mintha egy narancsot akarnánk kifacsarni a lapockáink között. Lazítsunk, majd ismételjük meg ezt a gyakorlatot is négyszer-ötször egymás után. 

Amikor végeztünk, kézfejünket csuklóból jól rázzuk le, mintha vizet ráznánk ki belőlük. Ez tovább fokozza a vérkeringést, illetve a feszült izmok ellazulását. A kézrázást körülbelül tizenöt másodpercig végezzük.

A stressz és a gyomorpanaszok

Az emésztés fokozódása, a stressz kiváltotta gyomorsav-növekedés okozza a legtöbb gyomorpanaszunkat, hisz idővel a keletkezett savtöbblet marni kezdi a gyomor falát. Ezt a betegséget "ideges gyomornak" is szokták hívni. 

Az ilyen jellegű fájdalmak gyors csökkentésére a legjobb, ha a hü­velyk-, és mutatóujj közötti bőrt kezdjük el masszírozni, ami kimondottan nagy segítségünkre lehet, ha dolgozunk, hisz ilyenkor nincs időnk arra, hogy a teljes körű masszázskezelést elvégezhessük. A két ujj között kifeszülő bőrön találni fogunk úgy 2 cm távolságra a kialakult háromszög belsejében egy puha pontot, amit a nyomás és csípés masszírozási eljárás alkalmazásával ingerelhetünk. Ez az ingerlés elősegíti majd az emésztőrendszerünk működésének helyreállítását. Ezt a gyors kezelést kiegészíthetjük a hüvelykujj alat­ti domb masszírozásával is. 

Időről időre fülünket is jól dörzsöljük át a véráramlás fokozása érdekében. Ennek hatására testünk, idegeink teljesen ellazulnak majd. A feszültségek csökkentésére már megismertünk egy nagyon egyszerű eljárást, melyek korábbi cikkeinkben olvashatók. Szorítsuk ökölbe kezünket, majd ujjainkat a kisujjal kezdve egyenként nyissuk ki, egészen addig, amíg kezünk, ujjainkkal kifeszülve teljesen szét nem nyílt. Újra szorítsuk ökölbe kezünket, és ismételjük meg az egész sort négyszer egymás után. Amikor befejeztük, dörzsöljük össze mindkét kezünket, majd jól rázzuk le, mely tovább fokozza a feszültség levezetésének mértékét.

A jól ismert technikák

Egy másik természetes stressz csökkentő módszer az ásítás és az ezt követő nyújtózás. Lassítsuk le természetesen szívverésünket. 

Amikor egy erőteljesebb stressz hatás ér, melynek eredményeként szívünk fokozottan verni kezd, legjobb, ha azonnal felfüggesztünk minden további ténykedést, és pihenünk néhány percet. Ne engedjük, hogy a feszültség és az ebből eredő düh eluralkodjon rajtunk. Ilyenkor egy teljes körű masszázs segíthet a tökéletes lehiggadásban. 

Masszírozzuk meg a szív reflexpontjait, melyek a bal kézen és a bal lábon találhatók. Jól dörzsöljük meg a tenyerünket, illetve lent a kisujj alatti területet. Az így felélesztett energia, mely szívünkhöz áram­lik, segít a lecsillapodásban. 

Az erősen dobogó szív megnyugtatásának másik egyszerű módsze­re: Bal kezünket egészen a pulzus szintjéig helyezzük jéghideg vízbe (ha kellemes, akkor mindkét ke­zünket, illetve lábunkat belemeríthetjük). Sőt akár arcunkra és nya­kunkra is fröcskölhetünk egy keveset. A vér és a testhőmérséklet hű­lésével szívdobogásunk is lassulni fog. 

A feszültség és a stressz megszüntetése nem a masszázzsal kezdődik.

A stressz hirtelen alakul ki a szervezetünkben egy impulzus (stresszor) okán. Stressz hatása alatt a legjobb ha nem cselekszünk, nem hozunk döntéseket, hiszen a szervezetünk - így az agyunk sem -, nem megfelelően működik. Pár másodperces időt kell hagyni magunknak és tudatosan összpontosítva kizárni a stresszt, különböző stresszoldó technikák segítségével, akár kontrollált lassított légzőgyakorlattal, elszámolva tízig.

Összeszorított kézfejek, majd az ujjak közötti pontok megnyomása segít a gyors lehiggadásban. Ujjainkat összekulcsolva szorítsuk össze kezünket, amit ismételjünk meg hétszer egymás után, majd jól rázzuk le őket. Lélegezzünk mélyeket, és lazítsunk!

A stressz életünk lassú, ámde tevékeny gyilkosa, észrevétlenül jelen van a napjainkban.

Fontos a rendszeres mozgás, hiszen ezzel leküzdhető, levezethető a stressz.

A legfontosabb, hogy időt szánjunk magunkra, kikapcsolódjunk!

Például egy masszázzsal töltött kellemes órával, ahol el lehet engedni a mindennapok problémáit, a masszázs hatásai pedig segítenek a későbbiekben leküzdeni a stresszt és fenntartani a természetes egyensúlyt a szervezetben.