Az élet nyiroködémával

2022.03.11

Nyiroködémás életmód


Az életmódod tehát a betegség körüli teendők erőteljesen befolyásolják, befolyásolhatják.


Először azokat a lehetőségeket említjük, amelyekkel lassíthatod az ödéma képződést vagy a kiürülést gyorsíthatod. Nem ezek fogják teljesen megoldani a problémád, de ha odafigyelsz rájuk, akkor kisebb problémával kell küzdeni, mintha nem foglalkoznál velük.

Pihenés felpolcolt végtaggal

Észrevehetted, hogy reggelre az ödémád csökken. Ennek oka, hogy fekvő helyzetben a nyirok egyszerűen "kifolyik" a végtagokból, szétterjed a testedben.


Amint felülsz, felállsz, a gravitáció hatására a nyirok visszasüllyed a láb-, és kézfejbe.


Ez használd ki, azaz napközben is pihenj le 15-20 percre, felpolcolt végtagokkal.

Mozogj rendszeresen

A nyirokkeringés (de a vénás keringésé is) természetes motorja az izmok ritmusos összehúzódása. Az izomműködés "pumpálja" vissza a nyirkot és a vénás vért a végtagokból szív irányába.


A mozgáshiány önmagában fokozza az ödémát.


A napi testmozgás a nyiroködéma csökkentés legtermészetesebb és legolcsóbb módja. Nem kell versenysportra gondolnod. A séta, nordic walking, kerékpározás kiváló alternatíva. A lényeg, hogy fokozatosan belekezdve napi szinten legalább 50-60 percet kell erre szánnod.


Jó (bár személyes vélemény szerint kevésbé hatékony) a nyiroködéma torna is (ezt akár a nappaliban is végezheted).

Ügyelj a testsúlyra!

Az elhízás és nyiroködéma kéz a kézben járnak! Az elhízás fokozza a nyirokképződést, mert a zsír gazdag érhálózattal rendelkezik, sok vizet tart vissza, így több nyirok keletkezik.


A felesleges kilók leadásával a tüneteid is javíthatod.

Táplálkozz változatosan

Kerüld az állati zsírok, fehérjék fogyasztását, ha tudod, hagyd el teljesen. Ezek fokozzák a nyirok töménységét, ami fokozza az ödéma képződést, és a szövetek között lerakódva súlyosbítják a keringési zavart.


A zöldségfélék és a gyümölcsök tegyék ki az étrended döntő hányadát.


Nincs azonban speciális, minden nyiroködémásra érvényes diéta.

Egyes (gyógy)szerek fokozzák az ödémaképződést

Egyes vérnyomáscsökkentők (kalcium-csatorna blokkolók), hormonok (fogamzásgátlók), szteroid és non-szteroid gyulladáscsökkentők, cukorbetegség ellenes szerek fokozzák az ödémaképződést.


Cseréld le vagy hagyd el teljesen a "gyanús" szereket. Kérd ebben orvos tanácsát.

A meleg fokozza az ödémaképződést

A tavasztól őszig terjedő időszakban a nyiroködéma fokozódik. A meleg hatására a bőrerek kitágulnak, több vért fogadnak be és ezzel több nyirok keletkezik.


Viselj könnyű, jól szellőző ruhát. Kerüld a túlzott napozást, a meleg helyen tartózkodást.


A melegvizes kád és medencefürdő, a szauna minden formája, a vákuumos testkezelések egyaránt kerülendők.

Fordíts sok figyelmet a bőrápolásra

Az ödémás és feszülő bőr sérülékeny, a rossz keringés miatt a gyógyhajlama rossz. Ezért óvd a lábad minden sérüléstől, rovarcsípéstől, sebzéstől. Különösen ügyelj a körömápolásnál.


Erre a célra kiváló a kötözés. Ödémacsökkentő szerepe minimális. Az ujjak közötti, sérülékeny redők védelme, a sérülések megelőzése a célja. Nyirokcsorgás, fekély esetén a sebvédelemre és a fertőzések megelőzésére is kötözés szükséges.


A felsoroltak azonban csak hozzájárulnak az ödémacsökkentést célzó kezelésekhez.

Nyiroködéma kezelése

Fáslizás

Azoknak ajánlott, akik relatíve keveset mozognak.


Alacsony rugalmasságú fáslit használj hozzá, mely alá tegyél habszivacs nyomáselosztó alátétet. Gyorsan kiszorítja az ödémát, így meglazul, lebomlik. Rendszeresen újra le kell venned és ismét feltenni.


A kéz-lábfejen szorosabb legyen, mint fentebb, így könnyebben mozdul el a nyirok.


Elhízott, vaskos combról a fásli gyorsan lepereg, a hajlatban összegyűlik és bevág. Igazítsd meg! Tekerd le és rakd fel újra rendesen.

Rugalmas harisnya (kesztyű)

Azoknak ajánlott, akik sokat mozognak, mert felerősíti az izommozgás ödémacsökkentő hatását.


Kevésbé szoros, mint a fásli, azonban annál rugalmasabb. Felvétele nem könnyű, különösen elhízottak és mozgáskorlátozottak számára. Kérd hozzátartozód segítségét.


Testmozgáshoz MINDIG használj rugalmas harisnyát, mert a mozgás+kompressziós harisnya sokkal hatékonyabb, mint magában csak a mozgás vagy csak a harisnya.

Kézi nyirokdrenázs

Ez egy finom mozdulatokkal végzett masszázs, mellyel az ödémát az ép keringésű terület felé simítja, tereli a terapeuta.


A kézi nyirokdrenázst az 1930 as években fejlesztették ki. Terápiás módszerként alkalmazzák, az ödémásodás szintjének megfelelően. Önmagában egy előrehaladott ödémásodással nem tesz csodát, de hozzájárul az egészséges keringés fenntartásához. A feszültség érzése elkerülhető vele.

 Kinezi -Tape nyirokkezelés
 
A Kinezi -Tape kezelésekkel lehet fokozni a hatékonyságát.A rugalmas bőrszerű anyag megfelelően felhelyezve segít a végtagok elnehezült fájdalmas érzésén , segíti a nyirok ürítését.

Ha nyirok masszázs önmagában kevés akkor ajánljuk az Ön-nyirokdrenázst.


A beteg által végezhető nyirokdrenázs, melynek technikája, mozdulatai néhány óra gyakorlással elsajátíthatók.


Kar kezelésre mindenkinek, a láb kezelésére a vékony, hajlékony, mozgékony emberek számára kiváló!


Ezek önmagukban nem jelenthetnek teljes megoldást egy súlyosabb ödéma esetén. Nem elég csak egy módszerre koncentrálnunk, többet kell tennünk az egészségünkért.