Ülőmunkát végzel? Mindened fáj?

2022.11.22

 ÜLŐMUNKÁT VÉGZEL?
Akkor jó ha tudod, hogy egyáltalán nem mindegy, hogyan és milyen széken ülsz!

Ideális esetben a testsúlyod az ülőgumókon támaszkodik, talpak a talajon, térd 90°-ban hajlítva, a gerinc egyenes (megtartva a neutralis görbületeket).

A medence előre vagy hártafelé billenése ebből az ideális helyzetből számos problémát generál. 


A medence egyensúlyát fenntartó izmok tónusa megváltozik. Előre billent medence esetén a csípő flexor (hajlító) izmai (psoas, rectus femoris, tfl, iliacus) megrövidülnek, mozgásuk korlátozottá válik, a farizmok, combhajlítók megnyúlnak, elgyengülnek, az ágyéki porckorongok a hasüreg irányába boltosulnak.

A hátra billent medence helyzet az ágyeki porckorongokat hátra, a gerinvelő irányába passzírozza, mely gyakran sérvvé fejlődik és okoz gyöki kompressziót a kilépő idegekben, a láb felé lesugárzó tünetekkel.

Mindkét esettel az a legnagyobb baj, hogy ha ez a tartás tartósan napi több órán keresztül fennáll (már pedig sajnos igen), akkor hiába állunk fel, testünk ebben a tartásban rögzül. 

Mi a megoldás? 

Megfelelő munkapad kialakítása mellett, rendszeres mozgás és nyújtó izom és izúleti masszázs,hogy az egyensúlyt helyre állítsuk.

Ha úgy érzed nehebb a mozgás ,fájdalmas ideje ellátogatnod egy kellemes nyújtásra hozzánk .

Felmérjük mennyire vagy kötött és ennek megfelelően kezdjük el a lazítást. Természetesen otthonra is kapsz nyújtó feladatokat. 

 Online idöpontfoglalásért kattints ide