Ülőmunka okozta hát,-derékfájdalom

2022.05.15
Egy átlagember ma legalább 10 órát ül naponta. Ülünk a munkában, az autóban, a tömegközlekedési eszközökön, a fodrásznál, az orvosnál, az ebédlőasztalnál, otthon a tévé előtt, vagy egy könyvvel a kezünkben.

Ha azt vesszük, hogy a nap 24 órájából jó esetben minimum 6-7 órát alvással töltünk, akkor elmondhatjuk, hogy egy nap többet ülünk, mint állunk vagy fekszünk. Ami viszont óriási terhet ró a gerincünkre, és úgy általában az egészségi állapotunkra. Nem csoda hát, ha az emberek 80 százaléka életében legalább egyszer megtapasztalja a hátfájás kínjait. Sőt, egyre többen nemcsak szimpla fájdalommal szembesülnek, de akár komolyabb, afájdalomhátterében álló lumbágóval, isiásszal (ülőideg-zsába), porckorong kiboltosulással (protrusio) vagy sérvvel (hernia), spondylosis-szal (gerincmeszesedés) is. 

Akik most azt gondolják, hogy közepesen gyakori testmozgással (heti 1-2 foci, kocogás, aerobik) ezt a sok ülést majd ellensúlyozzák, sajnos tévednek. Az ülés, pontosabban a rossz testtartásban végzett ülés hatásait folyamatosan ellensúlyozni kell.

Mi történik a gerincünkkel ülés közben?
Ahhoz, hogy jobban megértsük, miért fáj a hátunk az ülőmunkától, és mit kell tennünk ahhoz, hogy mindezt enyhítsük vagy megszüntessük, nézzük meg kicsit közelebbről a gerincoszlopunkat, pontosabb elnevezéssel a csigolyaoszlopunkat. A gerincünket összesen 33-35 csigolya alkotja: 7 nyaki, 12 háti, 5 ágyéki, 5 keresztcsonti és egyéntől függően 4-6 farokcsigolya. Ezek között találhatóak a porckorongok, melyek kívülről ugyan kemények, belül azonban vizet és például glükózaminoglikánt tartalmaznak. Többek között ennek az anyagnak a feladata, hogy a vizet kocsonyás állagúvá tegye, ezáltal pedig a porckorongot alkalmassá arra, hogy például járáskor a csigolyákat érő "ütést" - gondoljunk csak azokra, akik keményen, sarokkal lépnek - felfogja, így óvva meg a csigolyákat a sérülésektől. Amikor ülünk - még akkor is, ha úgy gondoljuk, sőt, azt érezzük, hogy pihenünk - a gerincünkre extra nyomás nehezedik, csak épp másképpen, mint amikor állunk, járunk, sportolunk vagy cipekedünk.
Ez a megnövekedett nyomás természetesen hatással van a porckorongjainkra, melyekből szinte szó szerint kipréseli a vizet, ezáltal kevésbé lesz kocsonyás, rugalmas a belsejük és nem lesznek képesek úgy ellátni a feladatukat, mint korábban. Minél többet ülünk, ez a hatás annál erősebb, ráadásul a nyomás következtében a porckorong külső keményebb rétege előbb utóbb sérül, kiboltosul és nyomni kezdi a gerinccsatornában futó idegeket, ami nemcsak fájdalmat okoz, de, ha a nyomás hosszú távon fennáll, akkor akár lábzsibbadást, lábgyengeséget, sőt érzésvesztést maga is stresszt, azaz nyomást jelent a gerinccsigolyák és a porckorongok számára, hát még, ha nem megfelelő testtartásban végezzük azt. Ha például túl alacsony vagy túl magas a székünk az asztalunkhoz képest, már az is hozzájárulhat a derékban jelentkező, a gerinc alsó szakaszát érintő fájdalom, vagy a nyaki fájdalom kialakulásához. Számos tényező van, amire figyelnünk kell annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb terhelésnek tegyük ki a gerincünket.


Ezek a leggyakoribb testtartási hibák

Lefelé nézünk, lógatjuk a fejünket. Ahogy már említettük egy átlag emberi fej majd 4,5 kiló, így egyáltalán nem mindegy milyen pozícióban kell azt a gerincünknek megtartani. Ha mindig kicsit előrenyújtott fejjel, lefelé nézünk, vagy egyenesen lógatjuk a fejünket, az komoly nyomást helyez a nyaki csigolyákra, megterheli a nyak és a felső hátizmokat, melyek fájdalommal jelzik, valami nem stimmel.

Előre eső vállak. Ez gyakori oka a deréktáji fájdalomnak, főképp, ha olyan a székünk, ami nem támasztja meg megfelelően a derekunkat, nem ösztönöz a helyes testtartásra. Ha mindehhez még az is társul, hogy a mellkasunk izmai erősebbek, mint a hátizmaink, akkor ez tovább rontja a helyzetet. Ha kíváncsiak lennénk, vajon érint-e minket ez a probléma, akkor álljunk egyenesen, vállszélességű terpeszbe és hagyjuk a két oldalunkon lelógni a karainkat. Ha a hüvelykujjunk ekkor hátramutat, akkor valószínűleg nálunk is fennáll ez a gond, ha előre, akkor esélyes, hogy megfelelő a tartásunk és az egyensúlyunk.

Előredőlünk. Ha hajlamosak vagyunk ülés közben még derékból tovább is előre dőlni, az extra nyomást helyez a gerinc lumbális, deréktáji szakaszára, még jobban összenyomja a porckorongokat, amik még inkább nyomhatják az idegeket.Túl távol van a könyökünk a testünktől. Minél távolabb van a könyökünk a testünktől - akár gépelés, akár súlyok, nehéz tárgyak emelésekor -, annál nagyobb terhelést kapnak a váll és a felső hátizmok. Ha tehát például napi 8 órában szinte nyújtózkodva gépelünk, az bizony megbosszulja magát hosszú távon. Érdemes olyan széket beszerezni, melynek állítható kartámaszai vannak, a billenytűzetet pedig úgy pozícionálni, hogy ne kelljen se előrehajolni, s félig kinyújtott karral írni.

Rosszul telefonálunk. Sokan egyszerre szeretnek több dolgot csinálni és például a vállukkal a telefont a fülükhöz szorítva beszélni, miközben gépelnek, vagy mást csinálnak. Ha ezt csak néhány percig tesszük, akkor még nincs gond, de ha rendszeresen, hosszabb időn át, akkor az extra terhet jelent majd a nyak és a felső hátizmok egyik oldalán.

Túl sokáig ülünk egy huzamban. A testünk nem arra lett kitalálva, hogy állandóan üljünk, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy ebben a pozícióban az izmaink kevesebb oxigént és tápanyagot tudnak felvenni a vérünkből. Ahhoz, hogy ezen javítsunk, minden 30 percben pozíciót kell váltani, kicsit mozogni. Ezen segíthet, ha sokat iszunk. Mert egyrészt hidratáltan tartja a szerveinket, így például a porckorongjainkat is, ráadásul a fokozott folyadékfogyasztástól többször kell mosdóba mennünk, így kénytelenek leszünk felállni, s ha már állunk, akár át is mozgathatjuk ülésben elgémberedett tagjainkat.

 A fájdalom megszüntetése néha egyszerűen csak rajtunk múlik. Megfeleő munkapult kialakítással ha szükséges megemelni a lábakat,alátámasztani a csípűt,(pilates párna) ,hogy a medencét tartó izmok a narmális méretükre nyúljanak már ettől pár hónap alatt javul a tartás és a gerincre nehezeső súly így a fájdalom is csökken.
 Fontos az izomzat egészsége megnyújtása,ami támogatja a helyes tartást.
Ebben segít az izom és izület terápia .
Segítésével az izmok gyorsabban lazulnak ,visszanyerik egészséges méretüket ,formájukat.
Felszabadulnak.Az izületek is .
Így enyhül a fájdalom,lehet javítani a tartást és aktívabban mozogni .