Pár megoldás derék és hátfájdalomra

2022.04.29
A hátfájdalom ellen léteznek hatékony módszerek. Ha három hónapnál hosszabb ideig áll fenn a probléma, már krónikusnak nevezhetjük, és ez komoly frusztrációt okozhat az érintettnek.
Különösen nehéz megbirkózni ezzel az állapottal, ha nem ismert az oka, éppen ezért minden kezelést egy alapos kivizsgálásnak kell megelőznie.

Gyakori okok
A krónikus hátfájdalomnak lehetnek egyértelmű kiinduló okai, mint például egy sérülés. Bizonyos értelemben kor-függő is a baj, tehát idősebb embereknél gyakoribb a probléma. Ezen felül vannak igen gyakori betegségek, amelyek tartós fájdalmat eredményezhetnek.

Porckopás, amelynek következtében elvékonyodnak a porcok a gerincben.
Gerinccsatorna szűkület, amely a gerinc bármely szegmensében előfordulhat.
Porckorong probléma, mint például sérv vagy kiboltosulás.
Myofasciális fájdalom, ami izomfájdalmat és – gyengeséget eredményez.
A hátfájdalomnál ugyanakkor a lúdtalp, a csípő, a térd elváltozások mellett gondolnunk kell a vese, a prosztata, a húgyhólyag problémáinak, és a nőgyógyászati okok, valamint a béltraktus betegségeinek kizárására is.

Sok esetben nem olyan egyszerű felmutatni egy konkrét okot, ami a krónikus fájdalmat okozza. A szakemberek sokáig abból indultak ki, hogy minden fájdalomnak kell lennie egy körülhatárolt okának, egy betegségnek vagy sérülésnek. Ha pedig ilyen konkrétumot nem találtak, hajlamosak voltak kijelenteni, hogy a krónikus hátfájdalom vagy krónikus fájdalom szindróma (KFSZ) csakis a páciens képzeteiben létezik, tehát az bevett módszerekkel nem kezelhető. Szerencsére az utóbbi években egyre több újfajta megközelítés jelent meg a KFSZ kezelésében is, valamint egyre több faktort azonosítanak be, amelyek befolyásolják a betegség megjelenését, fennmaradását. Ugyanakkor első lépésként mindenképpen egy nagyon alapos kivizsgálást kell elvégezni és az eredmények tükrében lehet a kezelésről dönteni, amelynek egyáltalán nem kell feltétlenül műtétnek lenni.

 

Pár módszer hátfájdalom ellen – a műtéten kívül

Gyógytorna, masszázs-mozgásterápia
Fontos, hogy a hátfájdalomtól szenvedő páciensek ne meneküljenek inaktivitásba, hanem igyekezzenek megtalálni a hozzájuk leginkább illeszkedő mozgásformát. Ez lehet például jóga, Pilates, gerinctréning, kinesis, Body Art, callanetics, gerinctréning, tánc, lovaglás, úszás. De mindenekelőtt a személyre szabott, szegment stabilizáló gyógytornát ajánlatos elkezdeni, hiszen ez erősítheti meg a gerinc menti izmokat annyira, hogy a további mozgásformák is biztonsággal végezhetők legyenek. A rotációs mozgások gyakorlása ,mindennapossá tétele ! Lazítás,nyújtás.A manuálterápiák,mozgásterápiák megadják az alapot a laza izomzathoz ezzel enyhítva a fájdalmat.

Fontos foglalkozni a normalis keringéssel is és a fájdalom csillapítással.Sokan a fájdalmas mozgás miatt adják fel , a masszázs és manuálterápiák mellett több azonnal ható kezeléssel tudjuk csillapítani a fájdalmakat a napi normális életbe való visszatéréshez és a mozgás elkezdéséhet, annak kísérőjeként.


Lelki segítség
A krónikus hátfájdalom nem csak testi, de lelki panaszokkal is jár, hiszen az állandó frusztráció és a tehetetlenség érzése akár depresszióhoz is vezethet. Ha a páciens úgy érzi, efelé halad, ehhez ajánljuk a beszédterápiás masszázst, segítünk,hogy , tanulja meg a meditációt, a relaxációt vagy más módszert, aminek segítségével a fájdalomról máshová tudja terelni a fókuszát.