Ősszel fokozódnak az ízületi fájdalmak

2022.09.02
A nyirkos őszi napok beköszöntével sokan számolnak be a gyulladásos ízületi fájdalmaik fokozódásáról, míg mások hirtelen kialakuló izomfeszülést, izomgörcsöt, hát- és derékfájást tapasztalnak a hidegebb, szeles idő hatására.


De vajon mi állhat az ősszel fokozódó ízületi és izomfájdalmak hátterében?

A konkrét kiváltó okra egyelőre nem szolgáltat magyarázatot az orvostudomány, ám annyi bizonyos, hogy a nyári kánikula után jelentkező lehűlés "belobbanthatja" a lappangó gyulladásokat, felerősítheti a panaszokat.

Mi lehet a megoldás? Az izomfájdalom megelőzése érdekében a legelső lépés, amit megtehetünk: a megfelelő izomzat felépítése rendszeres testmozgással. Ha megtaláltuk a számunkra megfelelő mozgásformát, érdemes az izmok és ízületek megfelelő bemelegítéséről, illetve az edzések alatti és utáni utókezelésről is gondoskodni.  Rendszeres izom és izületi nyújtással, kimozgatással,maszázzsal.

A vérkeringés fokozása és a felmelegedés hatására az izmok elernyednek, felszabadulnak a fájdalomtól, enyhülést adva a fájó, merev izmoknak és ízületeknek. 
Rendszeresen időt fordítva izmainkra izületeinkre elkerülhetőek a fájdalmak illetve a komolyabb mozgáshianytól ,gyulladástol kialakuló betegségek is .