Nyiroködéma kezelése

2022.03.03

A nyiroködéma kezelése, vagyis a Lymphoma

A nyirokbetegség oka szerteágazó lehet, az érintett terület és a tünetek súlyossága is különbözhet, a kimenetele azonban többnyire ugyanaz: "elkísér" majd egész további életedben.


A nyiroködéma kezelése nem az évente néhány napos kórházi befekvést jelenti! Úgy kell kialakítanod az életed, hogy abban a nyiroködémáddal törődés állandó helyet kapjon. Ha nem foglalkozol vele, idővel ellehetetleníti az életvitelt. Ha odafigyelsz a testmozgásra, a táplálkozásra, alkalmazod a tüneti kezeléseket, akkor kevés gondot fog okozni

A nyiroködéma kezelése

Sokan azt gondolják, hogy a nyiroködémát kórházi vagy rendelői kezelésekkel lehet rendbe hozni, és ennyi elég is. Tévednek! A nyiroködéma nem vár az évente egyszeri kórházi kezelésre, nem várja, hogy mikor kapsz időpontot. Nem állhat a rendelkezésedre állandóan orvos, ápoló.


A nyiroködéma kezelését ugyan az orvos vagy nyirokterapeuta irányítja (azaz megmondja, hogy mely kezeléseket alkalmazd), de a fáslit nem tehetik fel helyetted, a nyirokdrenázsra nem mehetsz be a kórházba naponta többször. Magadnak kell megtenned, keresned, valamint nyirokmasszázsra, nyirokdrenázsra járnod.


A nyiroködéma egy olyan betegség, amely szüntelenül és megállíthatatlanul rosszabbodik. Minden kezelés célja, hogy az ödéma képződést lassítsd, visszaszorítsd és az ennek ellenére is összegyűlő folyadékot az egészséges keringésű területre tereld.

A nyiroködéma kezelésének két szintje

Orvosi kezelés

Ez az, amit nyiroködéma szakrendelőben vagy ezzel foglalkozó kórházi osztályon végeznek. Ez rövid távú, néhány napos intenzív kúra abból a célból, hogy a súlyos ödémás állapotból gyógyítsanak, gyorsan csökkentsék az ödémát és haza bocsássanak.

Otthoni, fenntartó kezelés.

Az év további 360 napját jelentő időszak. Ebből következik, hogy a számodra sokkal fontosabb, mint a kórházi kezelés. CSAKIS RAJTAD múlik, hogy milyen állapotot tartasz fenn és elkerüld, hogy ne romoljon annyira az állapotod, hogy kórházi kezelésre szorulj.

Miért megállíthatatlan az ödéma?

A nyirok egészséges emberben is minden szívveréssel keletkezik. Azaz amíg a szív dobog, addig nyirok is keletkezik. A nyiroködéma akkor jelenik meg, ha a nyirok "begyűjtéséért" és keringésbe visszajuttatásáért felelős nyirokrendszer  nem látja el megfelelően a feladatát, azaz a nyirok nem kerül vissza a vérbe, így a végtagokban (vagy az érintett testtájon) felgyülemlik.


Mivel a nyirok folyamatosan keletkezik, az elszállítási képesség pedig tartósan meggyengült, így a beteg élete az ödéma visszaszorítására tett kísérletek sorozata. Ha kezeled, az ödéma visszaszorul, de amint abbahagyod a kezelést, máris kezdődik a visszatelődés és csak idő kérdése, hogy láthatóvá, érezhetővé válik.


A következő cikkünkből megismerheted, hogyan élhetünk együtt a nyiroködémával, és milyen házi praktikák lehetnek a tünetek kezelésére.