Nyiroködéma és a Kinezio-taping

2023.03.23

A kineziológiai taping egyik speciális technikája a nyirokpangások kezelése, a nyiroködéma elvezetése.
 

Kevés olyan gyors és az orvosi beavatkozásokhoz képest egyszerű technika létezik, amivel a nyirokkeringés segíthető. A kineziológiai taping egy speciális technikája az, amellyel a szövet közötti folyadék elvezethető, ezzel számtalan probléma és tünet oldható meg.

A nyirok a testben a nyirokerekben áramlik, de a folyadékot a szövetek közül szívja fel. Pumpája- oly módon, mint a vérnek a szív, nincs – az izmok mozgása hozza áramlásba. Amennyiben a nyirokerek nem épek, vagy a „gyűjtőhelyek” a nyirokcsomók károsodtak, a szövetek között folyadék pang. Ez egy fehérjedús folyadék, kiürülése fontos, nincs helye a szövetek között. Feszíti a szöveteket, a sejteket, az ereket, a bőr rétegeit, a pangás maga pedig gyulladásos anyagok, baktériumok melegágya.


Sajnos az ülő foglalkozás sem kedvez sem a vénás-, sem a nyirokerek áramlásának, így egyre több nyirokpangással, leginkább az alsó végtag (térd, boka) dagadásával, folyadékpangásával járó panasz jelentkezik.

Természetesen egyéb betegségek is okozhatnak tüneteket, nyirokcsomók és nyirokerek problémája, daganatos betegségek, törés, vagy ízületi sérülés utáni rögzítés miatti panaszok, valamint a vénás erek gyengesége is, mert a túlterhelt nyirokerek időszakosan a vénákba terelik a folyadékot

A nyirokrendszer panasza az egész immunrendszert károsítja, mert ezen keresztül válnak ki a testből a kórokozók, és a szétesett sejtanyagok, amikre már nincs szükség. Amennyiben nyirokpangás keletkezik a testben az a végtagok, általában a kéz, kézfej, alkar, felkar, vagy a boka, lábszár, akár a comb megvastagodásával járhat.

Súlyos esetben a hüvelykujj benyomására a szövet homorú marad, lassan emelkedik vissza eredeti formájára.

1. szint. Tünetmentes, lappangó szakasz: romlik a nyirokerek szállítóképessége, de még nem okoz duzzanatot.

2. szint, amikor egy lágy duzzanat érezhető, az ödémás rész tartja az ujjbenyomatot, ám a betegség ebben a fázisban még visszafordítható;

3. kezelés hiányában kötőszövet-burjánzás indul be. Az ujjbenyomatot az ödémás terület csak kevéssé tartja, a folyamat még visszafordítható;

4. Ha a nyirokerek túlterheltsége továbbra is fennáll, az már nem visszafordítható, kialakul egy durva, megvastagodott bőr.

A Kineziológiai Taping az első 3 szakaszban képes segíteni, a 3.-ban kiegészítő terápiaként, az első kettőben célirányos nyirok masszázs  mellett teljes javulást eredményez. A tape felhelyezését először mindenképpen szakembertől kérje, majd ha állandó kezelésre szorul, megtanulható a technika alapos iránymutatás mellett.

A nyirok taping technikája a tape "sokszáras" megvágása. Az egyben maradt rész, ami a bázis, a test közép vonala felé mutat, a tape szárakon keresztül, abba az irányba vezetve a szövetközti folyadékot. Eredményes technika az ízületi ödémák és az izomszövetek között folyadék elvezetésére is. Az ízületek ödéma ragasztása ízületenként változik, nagyon fontos figyelembe venni a nyirokerek anatómiai lefutását.