Mire jó a kollagén?

2022.09.20

Mire jó a kollagén? 


A kollagént szinte mindenki ismeri, ha máshonnan nem, az arckrémek csomagolásáról. De mi is pontosan a kollagén? Nálunk, a mindennapokban is gyakran ajánljuk vengégeinknek.

Miért fontos a szép és egészséges bőr számára?Valóban csak ennyi lenne ? Szépségápoló,közel sem.

Testünk,izületeink,izmaink szerves alkotórésze.De hogyan alkalmazhatjuk?

A kollagén a kötőszöveteket alkotó legfőbb fehérje, melynek több típusa is ismert. Nagy mennyiségben megtalálható többek között az inakban és ízületekben, a porcokban és a bőrben, a hajban, a körömben, sőt a csontokban és a vérerekben is találhatunk kollagént. A kollagén segítségével épülnek fel a szerveink, ennek köszönhetik rugalmasságukat és ellenállóképességüket. A kollagént folyamatosan termeli a szervezetünk, ám idővel sajnos a termelődés üteme lelassul. Ez az egyik oka például annak, hogy minél idősebbek vagyunk, annál többet veszít a bőr a rugalmasságából.Nehezebb a mozgás,gyakori az izületi kopás és a feszes nehezen mozgó izszalag ,izomzat.
Nincs arra lehetőség, hogy a kollagén termelődésének lassulását megállítsuk vagy akár visszafordítsuk ezt a folyamatot.

De strimulálhatjuk a szervezetünket, hogy termeljen még. A fascia réteg is kollagént termel, az izomszövetek körül. A fasciális hálózat spirálisan körbefutja testünket és megfelelő fogásokkal, masszázstechnikával újra temelni kezdi a neki és a mélyszöveteknek elegendő kollagént.

De, fontos a pótlás, a segítség a termelődéshez.

A kollagén emellett antioxidánsként is működik, vagyis segíthet az ún. oxidatív stressz okozta káros hatások semlegesítésében. Bár az oxidáció egy teljesen természetes folyamat, melynek melléktermékei a szabad gyökök, ha túl sok van ezekből, az jelentős mértékben károsíthatja a sejteket. A szabad gyökök bizonyítottan komoly szerepet játszanak az öregedési folyamatokban, sőt jó néhány súlyos betegség kialakulásának a rizikóját is megnövelik. Az antioxidánsok azonban képesek lehetnek felvenni a szabad gyökök elleni küzdelmet, ezzel az öregedési folyamatokat is lassíthatják, továbbá az egészségünk megőrzésében is a segítségünkre lehetnek.

Kinek és hogyan érdemes pótolni a kollagént?
Az, hogy kinek javasolt a kollagén pótlása, nem kizárólag az életkortól függ. Az igaz, hogy minél idősebb valaki, annál jobban lelassul a kollagén termelődésének üteme, de az életmód is rendkívül nagy hatással van a szervezetünk kollagénraktáraira! A dohányzás például bizonyítottan gyorsítja a kollagén lebomlását és a termelődést is lassítja. Kevés víz fogyasztás. Mozgásszegény életmód.

Kollagénhez állati eredetű élelmiszerekből juthatunk hozzá, de sajnos az elfogyasztott ételekből származó kollagén a legtöbbször nehezen feldolgozható, vagyis viszonylag kis mennyiséget képes valóban hasznosítani ebből a szervezetünk. A speciális, kollagént tartalmazó étrend-kiegészítők azonban olyan formában tartalmazzák a kollagént, melyet hatékonyabban képes felhasználni a szervezetünk. Ezekben a kollagén kisebb "egységekre", peptidekre van bontva. 

Fontos, hogy a számunkra megfelelő étrendkiegészítőt válasszuk, hiszen mint mindennek ennek is lehetnek mellékhatásai. Sajnos a hisztamin tartalmat nem nagyon tüntetik fel a termékeken, és változó menyiségben van jelen. Ha a hisztaminérzékenység jeleit tapasztaljuk, általában hasi panaszok ,hasmenés, érdemes terméket váltani és adagot csökkenteni.

Bár nincs meghatározva, mennyi a javasolt napi kollagén-bevitel, 2500 mg-mal már látványos eredményeket érhetünk el. Masszázzsal kombinálva a beépülést a közérzetünk rohamosan javulni fog.

Ha a szépségünket, a haj, a köröm és a bőr egészségét szeretnénk támogatni a kollagén segítségével, érdemes olyan terméket választani, amelyben más értékes hatóanyagokat (pl. cinket, B-vitaminokat, C-vitamint) is megtalálunk. 

Ezek ugyanis támogatják, felerősítik egymás hatását!