Miért jó a masszázs?

2021.09.17

A masszázs hatásai már az ókori ember számára ismertek voltak, ahol sűrűn alkalmazták, hogy érezzék a testre gyakorolt pozitív tulajdonságait.


Egy évezredekre visszanyúló terápiaforma, így nem csoda, hogy modern korunkban hihetetlenül elterjedt lett. Napjainkban való népszerűségének egyik oka sajnos pontosan a modern kori életvitelben keresendő. Kevés mozgás, egészségtelen testtartás, rengeteg, már-már egészségtelennek mondható álló-, vagy ülőmunka. Mára ezek a terápiák bárki számára elérhetőek lettek.

A masszázs hatásai leginkább kéztechnikákkal nyomást fejt ki a test különböző részeire, ezzel fellazítva a terület izmait, ami hihetetlen jótékony hatást gyakorol az egészségünkre, de még a lelkiállapotunkra is egyaránt. Egy-egy ilyen kezelés 30-90 percig tart, egészségi állapottól függően minimális fájdalommal járhat, de a végeredmény mindenért kárpótol.

Ha Te is úgy érzed, ez sorokat olvasva, hogy a hátad helyén mintha egy kőtábla lenne, akkor olvass tovább, ismerd meg mik a masszázs hatásai az emberi testre, és vele együtt 7 fantasztikus érvet a rendszeres massázs mellett.

1. Ellazít

Mikor a test feszült és stressznek van kitéve, akkor természetes reakcióként stresszhormont (ún. kortizolt) termel. A minket ért stressz mennyiségének függvényében ez igen egészségtelen mértéket is elérhet. Ennek eredményeképp hajlamosabbá válsz a hízásra, fáradékony vagy, emésztési gondok és fejfájás jelez arra, hogy a kortizol szinted magas.

A masszázs segít ellazulni, hogy a test megújuló üzemmódba kapcsoljon, és a megfelelő hormonháztartás egyensúlyba billenhessen. Ez az ellazult állapot nem csupán a tested számára lesz jótékony hatású, hanem javítja a kedélyállapotod és kellemesebb alvást biztosít.

2. Csökkenti a stresszt

Ez egy olyan faktor, amit sajnos a hétköznapi rohanó életben nem tudsz kikerülni. Ez nem csupán a masszázzsal csökkenthető, de az egyik legjobb módja annak, ha természetes úton szeretnél megszabadulni tőle. Rendszeres masszázsra járók megnövekedett energiaszintről, csökkenő fájdalmakról és fizikai és lelki állapotjavulásról számolnak be. Ha Te is szeretnél egy egészséges szokást kialakítani, akkor mindenképp írd fel a listára a masszázsterápiát is.

3. Segít csökkenteni a vérnyomást

A vérnyomás-probléma egy rendkívül általános tünet a modern kori ember számára. Sok esetben az életmódra, a stresszre, vezethető vissza, amire már utaltunk a korábbaikban. A rendszeres massázs segít csökkenteni a magas vérnyomást, és egészséges szintent tartani azt. Mind a szisztolés, mind pedig a diasztolikus értéket egyaránt, de ha ezt el szeretnénk érni, akkor a rendszeresség elenegedhetetlen.

A vérnyomás mellett a masszázs hatásai kedvező hatást gyakorolnak a kedélyállapotra is, csökkenti a feszültséget, az ellenségességet. A vérnyomásunk karbantartása nagyon fontos, hiszen a magas vérnyomás könnyen vezethet szív-érrendszeri betegségek kialakulásához is mint például stroke, szívroham, vagy egyéb betegségek.

4. Segíti az izmok egészségét

A masszázs célja a testben felgyülemlő feszültség csökkentése, különböző nyomásgyakorlatok segítségével. A korábbiak mellett ez rendkívül jó hatást gyakorol az izmok egészségére is, a flexiblitásra, kedvező hatást gyakorol a véráramlásra.

Remekül alkalmazható rándulások, ficaom kezelésére is, hiszen a beteg területen a masszőr megfelelő technikákkal csökkenteni tudja a fájdalmat és serkenteni a gyógyító folymatok beindulását.

Például lumbágó, vagy izombecsípődés esetén rengeteg fájdalomtól tudjuk magunkat megkímélni egy profi masszőrrel. Ez a fajta massázs segít a fájdalomcsillapító hormonok felszabadításában, ami elősegíti a gyógyulást.

5. Segíti a vérkeringést

Korábban már említettük, hogy a rendszeres massázs rendkívük jó hatást gyakorol a keringésre is. Ezt hógolyó effektnek nevezik, ami annyit jelent a gyakorlatban, hogy rendszeres massázs során a test friss, tápanyagban gazdag vért szállít a massázs során "sérült" izomrészekhez, és fejti ki egészségújító hatását.

Továbbá segíti hogy a masszőr javítsa azokat az izomterületeket, ahol sérülés, vagy egyéb tényező miatt a vér nehezebben áramlik, ezzel csökkentve a kardio vaszkuláris megbetegedések lehetőségét.

Az izmokra gyakorolt húzó, gyúró, nyomó hatás pedig segít, hogy az izmokon lévő tejsav felszívódásában segít.

Ez pedig elősegíti a nyirokfolyadék keringését, ami elszállítja a szervektől és izmoktól a végterméket, ami egészséges vérnyomást és optimálisan testfunkciót tesz lehetővé. Ez már nagyon biológiai volt, de nagyon fontos, hogy beleláss, mennyire de mennyire összetett hatást gyakorol a szervezeted a rendszeres masszázs.

6. Segíti a helyes tartást

A modern kori életvitel egyik legnagyobb velejárója a helytelen, görnyedő, esetenként gübbedt testtartás. Ennek számos oka van, az ülőmunkától kezdve a stresszen át az alvási szokásainkig. Továbbá ez rengeteg fájdalommal is járhat.

A kiváltó ok tehát sokféle lehet, de ami biztos, hogy a massázs segít hogy korrigálhasd ezt a problémát. A társadalom jelentős része szenved nyak, hát és derékfájdalmaktól, ami a helytelen napi pozitúra, az egészségtelen testartás vált ki.

A nem megfelelő körülmények közötti munkavégéz könnyen rászoktat minket a helytelen testtartásra. Csak gondoljunk bele, hogy napi (minimum) 8 órát görnyedni egy számítógépen, nem erre kifejlesztett székben ülve, hihetetlenül káros nem csupán a tartásunkra nézve, de az egészségünk szempontjából is.

Pláne ha ezt hetente 5x megismételjük... és sajnos megismételjük. Az emberi test nem erre lett kitalálva.

A masszázzsal célzottan azokra a területekre koncentrálhat a masszőr, ahonnan ered a fájdalom. Megmozgatva az ízületeket, illetve helyreigazítva a csigolyákat, vállakat, a rendszeres kezelés elősegítheti, hogy a testtartás visszaálljon a természetes formájába. Óriási előny, hogy mindehhez a test relaxált állapotba kerül, így az egészségmegújító folyamatok még hatékonyabbak lehetnek.

7. Segíti a test immunrendszerét

Az immunrendszer a test elsőszámú védelmi vonala. Ennek a karbantartása az évek múlásával értékelődik fel igazán. Amikor a hétköznapi stressz, rossz alvási szokásokkal és gyenge minőségű táplálkozással párosul, annak erősen az immunrendszerünk is meglátja a kárát, így könnyebben elkaphatunk baktériumokat, fertőzéseket.

A masszázs hatásai ilyenkor tudnak a leginkább jótékony eredményt kifejteni a megfáradt, elgyötört testre.

Ezért fontos, hogy időben felismerjük, hogy szükségünk van a massázs kezelésre. Ahogy korábban írtam, rendkívül elterjedt és megfizethető lett. Nem kell órákat utaznod, hogy masszőrhöz juss, vagy hetekig félretenni rá.

Ha egészségesebben szeretnél élni, akkor meg kell szabadulnod a stressztől, mivel begyűrűzve az életbe súlyos egészségügyi problémákat is elindíthat. A rendszeres masszázs lehetővé teszi, hogy a tested - akár az edzés során - jó formában legyen, és ellenálló a fertőzések és megbetegedésekkel szemben.

A modern kor nem csupán a kényelmes életvitelt hozta el számunkra, de utat adott az egészségtelen életmód csapdájának is, amibe roppant könnyű beleesni. Ha úgy érzed Te is foglya lettél, és már-már olyan stádiumban vagy, hogy a cikket olvasva többször is, tudattalanul is a válladhoz, derekadhoz nyúlsz, akkor válassz szolgáltatásaink közül, melyeket ide kattintva találhatsz meg. 

Ha szeretnél egészségesebb lenni, és mindezt kellemesen szeretnéd elérni, akkor a masszázst Neked találták ki. Kérdezz tőlünk bátran, segítek, ha pedig megtetszett valamelyik csomagom, foglalj időpontot és megmutatom milyen érzés megszabadulni a stressztől, akár egy óra alatt.