Második szívünk a vádli?

2022.11.07

Tudtad, hogy a vádlink a második szívünk? És azt, hogy miért fontos a vádli izomerejének növelése? Nem? Hogy mi köze a vádlinak a vérkeringéshez?

 Nagyon is sok - annyira sok, hogy a vádlit szokták második szívként is emlegetni. Azzal talán mindenki tisztában van, hogy szívünk egyetlen ütése (bal kamrájának összehúzódása) képes egy lökettel az oxigénben gazdag vérünket egészen az artériás keringés végső ágaiig, a kapillárisokig eljuttatni. Az oxigént felhasználják a sejtjeink, a vérünknek pedig vissza kell jutnia a szívbe, hogy aztán a kis vérkörben újratankoljon friss oxigénnel.

Mi a vádli szerepe?

Csakhogy a perifériáktól visszatérő vénás keringés dolga jóval nehezebb: a gravitáció ellenében a szív jobb pitvarának a szívóereje, valamint az úgynevezett izompumpa segíti a vér útját. Ezt az izompumpát voltaképp vénás rendszerünk és a lábszár izmainak egy része működteti: nevezetesen a musculus triceps surae (háromfejű lábszárizom), amelyet a köznyelvben vádliként ismerünk.

Az izompumpa működése a keringési rendszer épségén túl függ a részt vevő izmok kontrakciós képességeitől, vagyis a vádli izomerejétől. Az izompumpát voltaképpen minden olyan mozgás működteti, ami lépés (séta, gyaloglás futás stb.), lábujjhegyen járás, pipa-spicc lábfejhelyzet váltogatása, valamint vádlierősítő gyakorlat.

Fontos a rugalmasságának,myofasciális rugalmasságának is a megőrzése, ezt masszázzsal ,nyújtással, manuálterápiával tudjuk biztosítani.