Fájdalmas,nehezen mozgó vállak

2022.07.05

Befagyott váll szindróma

(Adhesive Capsulitis)

Orvosi nyelven befagyott váll szindrómának nevezik azt a betegséget, amelynek hatására a szalagok, izmok megrövidülnek, a vállízület teljesen lemerevedik és mozgásképtelenné válik.a kar nehezen fájdalmasan mozgatható, mozgástartománya nagyon beszűkül.

A monoton mozgásminták, (munka) is lehet a kiváltó oka , túlterhelés, vagy allulterhelés.

Túlkímélés, hormonzavar, meno,-andropauza, szívbetegség és Parkinson-kór is állhat a háttérben.


Ebben a mozgásszervi kórképben a szalagok, az izmok megrövidülnek, az ízületet körülvevő tok rugalmasságát veszti, a mozgások korlátozottá és fájdalmassá válnak. Emiatt a páciens még kevésbé mozgatja vállát, azonban ezzel csak a folyamat súlyosbodását idézi elő. A szindróma lassan, fokozatosan alakul ki. Az első 2-3 hónapban a váll nagy fájdalmak árán, de még mozgatható. A következő 4-6 hónapban csökken ugyan a fájdalom, ellenben a merevség fokozódik. Ezt követi az „olvadási időszak”, amely akár egy évig is eltarthat, ez alatt az idő alatt, fokozatosan ismét mozgathatóvá válhat az ízület.

 

Befagyott váll esetén a betegek nyugalmi állapotban is jelentkező, folyamatos fájdalomról panaszkodnak. Mozgásuk nehézkessé válik és ez már a mindennapi cselekvésekben is korlátozza őket: nehézséget okoz a fésülködés, a fogmosás, az öltözködés, illetve alvás közben nem tudnak az érintett oldalra fordulni. Általában a középkorú hölgyeknél jelentkezik a probléma.

Egy valódi befagyott váll 1 - 1,5 év alatt jön rendbe,folyamatos mozgatással,masszázzsal, otthon is elvégzett  mozgással, kellő odafigyeléssel.

A maximális gyógyulás érdekében természetesen kúraszerűen javallott a kezelés aktív fájdalomcsillapítás terápia, amelyet, ha megfelelő mozgásterápiával kombinálunk, az izom- és ízületi funkciók helyreállnak, és teljes gyógyulás következhet be.

Erre ajánljuk izom és izületi kimozgatásainkat.


Masszázs itt is lazítás céljából, valamint az izmok atrophiájának (sorvadás, leépülés) megakadályozása miatt alkalmazandó.

Az izületek lazítása ,a szalagok normális állapotának visszaállitása a cél, a normális keringés az izmok regenerálása által.