Endometriózis, és a has kezelése

2022.01.05

Mit jelent az endometrózis, és hogyan veszélyezteti ez a nők mindennapjait? 

Az endometriózis és az ülés kapcsolata

Mi is az endometriózis?

Akkor beszélünk endometriózisról, ha a méh nyálkahártyája a méhen kívül máshol is megtalálható a szervezetben. Tartós ülés során immobilissá válik a medence és a hasüreg. Ez azt jelenti, hogy nem lesz megfelelő mozgása a szerveinknek, az egymáson való elcsúszás képessége csökken. 

Ezáltal keringésromlás alakul ki. Gondoljunk bele, hogy a kislányokat már 6-7 évesen leültetjük az iskolapadba és immobilzáljuk. Itt kezdenek már elindulni a kóros folyamatok. Ami még kikompenzálható lehetne, ha a szünetekben és iskola után kúsznának, másznának, ugrálnának, fogócskáznának, de sajnos egyre gyorsabban elveszítik a gyerekek a mozgás utáni vágyukat. Autóba beszállnak, kiszállnak, beülnek az iskolapadba, majd hazamennek tanulni, vagy különórákra visszük a gyermeket és végül leül a számítógép elé, vagy a telefonján lóg. Ritkábban sportolnak, a rendszeres mozgás hiányzik, ami nagyon fontos lenne gyermekkorban a normál fejlődéshez. Rengeteg bel-, és mozgásszervi betegség elkerülhető lenne a megfelelő mozgás kialakításával gyermekkorban, de ez ugyanekkora fontossággal bír egész életünk során.

Miért is függhet ez össze az endometriózissal?

Az immunsejtek ugyanott közlekednek, mint az endometrium, a szövet közti térben. Egy nem jól mozgó hasüregbe, medencébe nem fognak odajutni a makrofágok (falósejtek), hogy elpusztítsák a kiszabadult endometriumot. Ezáltal egyre nagyobb helyszíneket fognak ellepni. A lép kivételével, már szinte mindenhol találtak endometriózist a testben. Mindenféleképpen mobilizálni kell a medencét és a hasfalat, hogy segítsük az immunsejtek útját. Hasi-testi terápiával és megfelelő mozgásterápiával a továbbterjedés megszüntethető, a fájdalom csökkenthető, DE ez nem helyettesíti az orvosi kezelést!

Minden olyan hölgynek, aki ülő munkát végez, vagy hasi heggel rendelkezik, szüksége lenne időközönként viscerális (hasi) kezelésre, hogy az immobilitást elkerülje, és visszaálljon a normál keringés, hiszen a test állapota nagy hatással van a gyermekvállalásra.