A nyugodt alvás titka

2022.09.19


A melatonin felelős a nyugodt és pihentető alvásért.


A melatonin egy természetes hormon, mely az ébrenléti és alvási ciklusainkat szabályozza. A tobozmirigyben termelődik, mely egy, a szemünk mögött elhelyezkedő borsónyi mirigy. Amikor a fény áthalad a retinán, az agy üzenetet küld a tobozmirigynek, hogy csökkentse a melatonin termelését, így következik be az ébredés.
A melatonin egy természetes hormon, mely sejtjeink egészségi állapotában játszik szerepet azzal, hogy a sejtmembránon könnyedén átjutva védi azokat a szabadgyökök támadásai ellen. Mivel szükség van rá az alvási/ébrenlét ciklusok szabályozásához, és hogy beállítsuk a test napi ritmusát, széles körben alkalmazzák a nyugodt alvás biztosítására, mely végső soron az optimális energiaszint, az izmok regenerálódása és az általános egészségi állapot szempontjából elengedhetetlen.


Milyen szerepe van a melatoninnak a szervezetünkben?

  • biztosítja a nyugodt alvást mellékhatások nélkül,
  • erősíti az immunrendszert, mivel védi a sejteket a szabadgyököktől,
  • segíti, támogatja, szervezi az alvás ideje alatt szervezetünkben végbemenő megújulási és regenerálódási folyamatokat,
  • Insomnia/alvászavarok (éjszakai műszakok, többműszakos munkák)
  • Jet lag (időeltolódás okozta alvászavarok)(repülőutak más kontinensekre)
  • Rákos megbetegedések (rossz alvás alatti regenerációs folyamatok miatt)
  • Halmozott fejfájás rohamok (ezek nem csak éjszaka, hanem nappal is előjöhetnek)
  • Függőségek (drog, dohányzás, alkohol, internet, nyerőgép, stb.)

Hogyan pótolhatjuk a melatonin hiányt?

A melatonin nyomokban előfordul néhány ételben, de ez nem biztosítja a kellő mennyiséget, valamint a szervezet számára éjszaka van rá szükség és a napnyugta után termelődik csak a szervezetünkben, de ha napnyugtakor nem térünk nyugovóra, akkor a bennünk műfénynél is termelődő kortizol felemészti, a melatonint, s amikor későn fekszünk le, már nincs meg a szervezetünkben a megfelelő mennyiség. 

A melatonin hiány tünetei

Többféle ismert tünetei vannak a melatonin hiánynak, de különösen a 40 év feletti emberek és az evészavarokban szenvedők szervezetében általában kisebb mennyiségben van jelen.Kutatások alapján a melatonin hiány a következő betegségeket idézi elő:A melatonin kritikus szerepet játszik a test napi ritmusának szabályozásában. Mikor gyenge a fényhatás, az agy olyan üzenetet küld a tobozmirigynek, mellyel a melatonintermelést stimulálja; ez felkészíti testünket az alvásra.

 A kutatások alapján a melatonin kiegészítőként történő fogyasztása elősegíti az alvást, megrövidíti az elalváshoz szükséges időt, csökkenti az éjjeli felébredések előfordulását, javítja az alvás minőségét, valamint segít szabályozni az esetleges utazás vagy műszakváltás által megzavart alvás ciklusokat.️Kutatások kimutatták, hogy az idegeskedés, valamint a mindennapi stressz hatással van a melatonin termelésre.A stressz a legalattomosabb lassú gyilkos . Lassan állítja le szervezetünk normális működését. Stresszoldásra nem csak a sport,vagy a meditáció képes. 

Egy kellemes illóolajos masszázs is harmóniát ,egyensúlyt teremt. Oldja a stresszt, ellazít. A melatonin az immunrendszert is erősíti, valamint a hormonális működéssel összefüggésbe hozható rákos megbetegedés elharapódzását is meggátolja, ilyen pl. a prosztata-, a mell- és a pajzsmirigyrák. A melatonin erős antioxidáns is.Ezért fontos szervezetünk ,nem csak izmaink tudatos karbantartása, immunerősítő masszázzsal,méregtelenítése . 

Serkentsük szervezetünk melatonin termelését. Ha pihentetően szeretnénk aludni, látogass el hozzánk.