A kellemetlen téma, az aranyér

2022.01.25

Az aranyér és a masszázs kapcsolata 


50 éves életkorukig a felnőttek felének volt már aranyér miatt kialakuló végbél körüli viszketése, fájdalma, vérzése, így ez az egyik leggyakoribb egészségügyi problémának számít. Az aranyér nemcsak fájdalmas és kellemetlen kérdés, hanem a kialakuló gyulladás, vérrögök kezeletlen állapotban komolyabb szövődményeket is okozhatnak.

Az aranyér tünetei 


Az aranyeresség legjellemzőbb tünete a székelés közbeni fájdalom, esetleg vérzés, ugyanakkor nem minden esetben erőteljesek a panaszok. Általánosságban a további tünetek, amik utalhatnak aranyérre a fájdalmon és a vérzésen kívül a nehéz székelés, viszketés, apró fájdalmas dudor a végbélnél, ám gyanú esetén célszerű szakorvos felkeresése is.

Amennyiben a fenti tüneteket tapasztalja magán, a panaszokat nagy valószínűség szerint az aranyér okozza.

Hogyan alakul ki az aranyér? 

Székletürítés során az erőlködés, hasprés miatt a vénák falára nehezedő nyomás nő, ami idővel a legtöbb embernél túltágítja a vénákat. A kitágult erek ezzel még sérülékenyebbé válnak és hajlamosak lesznek a gyulladásra. A nagyfokú kitágulás egyben lassítja a véráramlást, ami növeli a vénában a vér pangását, ami rossz keringést eredményez.
Az, hogy kinél váltja ki az aranyeres csomók gyulladását a rendszeres hasprés, az erőlködés, függ az egyéni adottságoktól, genetikától , de szoros összefüggésben van az életmódunkkal és munkánkkal is. 

 

Helytelen táplálkozás és mozgásszegény életmód mint kiváltó ok. 

Az aranyér rizikófaktoraként különösen fontos megemlíteni a helytelen táplálkozást. Sokak szerint a nyugati étrend tehető felelőssé az aranyér nagyfokú előfordulásáért és kiújulásáért. A modern táplálkozáskultúrában az ételek nagy része feldolgozott, az étrend rostokban szegény. A puffasztó ételek (pl. hagyma, káposzta), a sok cukor és állati zsiradék fogyasztása, valamint a rostokban szegény étrend növeli a kockázatot, éppen annyira, mint a túl kevés folyadék fogyasztása.

Mások a mozgásszegény életmódot nevezik meg az aranyér fő okaként vagy az ülő testhelyzetben végzett munkát, a fokozott has-, és hátizommunkával járó, döntően függőleges helyzetű törzzsel végzett tevékenységeket (pl.: lovaglás, cipekedés, hajlongás stb.). Ezek mind rossz vér-, és nyirokkeringéshez vezetnek, így a hasi tájékon a pangás eredményeképp a meggyengült szövetek elegednek, amibe beletartozik a végbél tájéka is. Az izomköteg és az azt körülölelő idegpálya központ, a rossz keringés áldozata lesz, így erőltetésnél kitüremkedik fájdalmas tüneteivel kialakul az aranyér.
Szerencsére az aranyér hatásosan kezelhető különböző gyógyszerek és eljárások segítségével. A recept nélkül vagy receptre kapható készítmények és házi gyógymódok sokat segíthetnek, ugyanakkor a súlyosabb állapotok, elsősorban a trombotizált külső aranyér már orvosi kezelést tesz szükségessé. Akkor forduljon orvoshoz, ha aranyere nem csillapodóan vérzik, belső aranyere nem helyezhető vissza, lázas állapotot okoz, vagy hetek alatt sem javul a különböző házi gyógymódokra!

Az panaszokat komolyan kell venni! 

A legtöbb esetben az aranyeresség tartósan fennáll, már a 30-as évükben járó fiataloknál is meglehetősen gyakran előfordul. 
A kezelés mellett nagyon fontos a megelőzés, a normális keringés visszaállítása, fenntartása masszázzsal , a hajlamosító tényezők kerülése .

Az intim testtájék tornájával (napi pár perc torna) , könnyen elsajátítható gyakorlatokkal, kifejezetten jó eredmények érhetők el, mind a kialakult (nem kizáródott) aranyér visszafejlődésében, mind hajlamosító tényező (terhesség, elhízás) esetén a kialakulás megakadályozásában.