A fascia az immunrendszer otthona ?

2023.01.15

A felületes fascia, mint az immunrendszer otthona


A méregtelenítés és az immunrendszer optimális működése szempontjából a nyirokrendszer számára a fascia olyan, mint a keringési rendszerünknek a szív. Ahhoz, hogy megértsük ennek a rendszernek a működését és kapcsolatát a mozgásszervünkkel, bemutatjuk az immunrendszer működését, valamint e két rendszer szoros kapcsolatát, és azt miért fintos egy masszázs egészégünk számára.

Hogyan működik az immunrendszerünk?

Az immunrendszerünk védelmet biztosít a szervezetünknek külső "támadás" (vírusok, baktériumok, gombák, mérgek stb.) esetén. Ez a rendszer képviseli a szervezetünk erődítményét, amely egy hármas védelmi rendszerrel rendelkezik.Masszázzsal fokozható ,és vissza is állítható az egészséges működésük.

Az első védelmi vonalunk a bőr, a környezetünkből érkező stressztől (hideg, meleg, fertőzések) véd minket, megszűrve a támadások nagyobb részét.A masszázs javít a bőr tónusán egészségén, fokozza annak vérellatását, így erősebben képes ellenállni a támadásoknak. Ha a támadók - legyenek azok vírusok, baktériumok - egy része átjut az első védelmi vonalon, akkor a második védelmi rendszerünk, a nyirokrendszer siet a segítségünkre. A harmadik védelmi rendszert a lép, a mandulák, a csecsemőmirigy, vagyis a nyirokszervek képviselik, amelyek az első két védelmi vonalat irányítják, és "kiadják a parancsot" egy fertőzés esetén a fehérvérsejteknek, amelyek a védelmünkre sietnek.A nyirokmasszázs érinti a hormonális szerveinket így ingerli őket a fokozotabb működésre.

 Mit csinál a nyirokrendszer?

Ahhoz, hogy megértsük a nyirokrendszer működését, meg kell ismernünk a keringési rendszerünk működését sejtszinten. A szívből a tápanyagban és az oxigénben gazdag vért a nagy artériák szállítják a célszövethez, a nagy artériák egyre kisebb erekre (arteriolák) oszlanak, majd a végén kis hajszálerek segítségével leadják a tápanyagot. Az elhasznált vért a kis vénák (venolák) gyűjtik össze, majd visszaszállítják a szívbe, ahol a folyamat kezdődik az elejétől.

A probléma ott van, hogy az elhasznált tápanyag között vannak olyan nagyobb molekulák is, amik nem férnek át a kis vénák falán. Ezek a nagyobb "törmelékek" a nyirokfolyadékkal a nyirokrendszeren keresztül kerülnek nyirokcsomókba majd a szívbe.

Ez a fehérjében gazdag folyadék halott sejteket, baktériumokat, toxinokat és gyulladásos komponenseket tartalmaz. Miután a nyirokerek összegyűjtötték ezt a folyadékot, amelyet nyiroknak nevezünk, egyirányú kis szelepek (billentyűk) révén a szívbe továbbítódik. A nyirokfolyadék áthalad a nyirokcsomókon, ahol az immunrendszeri sejtek (lymphociták, macrofágok) elpusztítják a káros mikroorganizmusokat, például a vírusokat és a nyirokfolyadékban található baktériumokat.

A nyirokrendszer lényegében "megtisztítja" a szervezetünket a külső/belső támadóktól.

A masszázs segíseget nyújt a normális nyirokkeringés beállításában, segíti a méregtelenítést és a szervezet megtisztítását.

Ha a fascia nem működik megfelelően, az hatással van az immunrendszerre is..

A nyirokerek és a nyirokcsomók többsége a felületes fasciában található, ezért (is) okkal nevezik a fasciát az immunrendszer otthonának. A nyirokcsatornák áthaladnak a fascián, és ha az jól működik, kellően hidratált, valamint képes a különböző rétegek elcsúszását biztosítani, akkor az immunrendszerünk máris kapott egy támogatást. A nyirokfolyadék immunsejtjei már önmagukban képesek legyőzni a kisebb fertőzéseket, és később csökkentik a gyulladást, ahogy ezt láttuk a hármas védelmi rendszer példáján.

Ha a fascia rétegei nem képesek a megfelelő elcsúszásra, akkor a közéjük beágyazódott nyirokcsatornák működése is korlátozottá válik.

Masszázs hatására a fascia speciális sejtjei (fasciaciták) aktiválódnak, ami által fokozódik a hialurontermelés, és síkossá válik a fascia.

Összefoglalva

Ha mozogsz, masszázsra jársz, akkor a fascia boldog. Ha a fascia boldog, akkor a fasciába beágyazódott nyirokerek gondtalanul tudják végezni a védelmet.
Szóval a rendszeres masszázs , myfasciás, vagy nyirokmasszázs , legyen az jógamasszázs minden ami érinti a nyirok és fascia rendszerét elősegíti az egészségünket.