A derékfájdalom

2022.04.12

A derékfájás fizikai és lelki okai 10 pontban

Derékfájdalmunk megszüntetéséhez meg kell vizsgálnunk a kiváltó okokat, mert több okból is fájhat a derekunk. Minél több tényezőt ki tudunk zárni a lehetséges okok közül annál könnyebb dolgunk lehet. Íme 10 pont ami derekunk fájdalmaiban közre játszhat.


1. A derékfájásnak lehetnek genetikai okai.
A lakosság körülbelül negyedét érinti a nyitott gerinc, csak nem tud róla, hogy a nyitott gerinc a derékfájásának az oka. Ebben az esetben jobban kell vigyáznod mert az ilyen problémával küzdőknek jóval érzékenyebb a dereka az átlagnál. Enyhébb esetekben gerinc torna gyakorlatokkal tehető tünetmentessé.


2. A derékfájás okai lehetnek: hirtelen terhelés, rossz mozdulat miatti csigolyaelmozdulás.

 

3. Kevés vízfogyasztás.
Igyunk vízet
A kor előrehaladtával csökken a porckorong víztartalma, rugalmatlanabbá válik, ezért érdemes több tiszta vizet, vagy vízben gazdag nyers gyümölcsöket, zöldségeket fogyasztanod. Csökkentsd az alkoholt és a sót, mert kiszárítják a szervezetedet.


4. A mozgáshiány, és az egyoldalú terhelés is jelentős szerepet játszhat a derékfájás okai között.
Egész napos, rendszeres ülés vagy állás egyoldalúan terheli a derekadat. A porckorongjaid számára az a megfelelő, ha a terhelés változatos rajtuk. Az irodai munka elég egyoldalú, ezért ne feledkezz meg a rendszeres mozgásról!
Emellett érdemes arra figyelned, hogy változatos testtartásokban üljél.
A nap folyamán többször is változtass ülőhelyzeteden! Óránként végezz pár egyszerű, nyújtó gyakorlatot!
A porckorongoknak nincs önálló anyagcseréjük, hanem mint egy szivacs, a környezetükből szívják magukba a tápanyagot. A porckorongod anyagcseréjét elősegíti a mozgás, a nyújtó és erősítő gyakorlatok.

 

5. Nagy súlyok használata edzés közben


6. Tartáshibák- a fenék túlzott hátratolása, vagy túl előre billentése.
A derék részen a vízszintes medencesíktól való tartós eltérés (fenék kitolása vagy görnyedt ülés) egyoldalúan terheli, és eltolja a porckorongot a helyéről.
Főleg utóbbi a veszélyesebb, mert pont az idegek felé nyomja azt.
Helyes tartásnál a bokád, térded, csípőízületed, derekad, vállízületed, hallójáratod egy függőleges vonalba esik.
Otthon tükörben nézd meg tartásodat, hogy a medencéd síkja vízszintes-e állva!
Ülés közben pedig ülj egyenesen, ne hagyd begörbülni a derekadat!
A rossz tartás miatt kialakult görcsös, merev, izomcsomókra mindenképpen a javasolt a masszázs, és a kineso/acu tape kezelés. Segíthet a tartáshiba helyre állításában és az új rendes test tartás megőrzésében.


7. A feszes, görcsös izmok is okozhatnak derékfájást.
A görcsös, merev izmok (melyet stressz és a civilizációs életmód, a nyújtás hiánya is okoz) egymás felé húzzák a csigolyákat. A csigolyák közötti erős nyomás miatt a porckorong – amit egy összenyomott labda – nyomni kezdi az ideget.
A körteképű izom feszessége pedig sokaknál okoz isiászt.
A megoldás a sok lógás, függeszkedés és célirányos nyújtó gyakorlatok és a stresszoldás, lazítás, masszázs kezelés.


8. Lelki okok.
A fizikai okok mellett a lelki okokkal is számolni kell. A lelki okok egyénenként mindig más de vannak némi általános tudnivaló is. Az anyagiak miatti szorongás, aggódás a megélhetés, pénzügyek miatt okozhat derékfájást. De az a tapasztalat, hogy érdemes megvizsgálni a csigolyákat is és ha van elmozdulás akkor az ahhoz tartozó lelki okok megkeresése is nagy mértékben segít a problémával kapcsolatos felismerésekben.
A derékfájás kezelésekor mind a testi, mind a lelki okot érdemes figyelembe venni.


9. Szervi eredetű okok is kisugározhatnak a derékba fájdalmat.
Például nemi szervek, méh, húgyhólyag problémája az L3-as deréktáji csigolyádba sugározhat fájdalmat. És fordítva is igaz, az L3-as problémája is okozhatja az említett szervek panaszát!
A térképen jól látszik, hogy melyik ideg melyik szervhez csatlakozik.
Masszázzsal az adott szervekre is jótékonyan tudunk hatni a reflex zónákon keresztül.

 

10. A környezetünkben lévő tárgyak (túl puha ágy, magas sarkú cipő, túl alacsony, vagy magas szék, asztal, stb..) szintén kiváltó okok lehetnek.
Ajánlott kezelésfajták: pl.manuálterápia, masszázs, Kinesio Tape,