A babamasszázs előnyei

2022.08.04

Miért végezz babamasszázst?

A kisbabák számára létfontosságú a testi érintés, mely lehet ölelés, puszilgatás, vagy tudatosan végzett babamasszázs. Remek közös program a babával, nemcsak az anyukának, hanem akár az apukának is.

A rendszeres babamasszázsnak számos pozitív hatása van, íme a legfontosabbak:

Elmélyíti a kötődést szülő és baba között.Segít megismerni a babának a saját testét és a testrészeivel kapcsolatos érzéseket.Feszültségoldó hatása van, amely a nemcsak a babánál, de a szülőnél is jelentkezik.Nemcsak a bőrt, de a légző-, keringési- és emésztőrendszert is stimulálja.Hasfájós, puffadásra hajlamos babáknál segít enyhíteni a tüneteket.Javítja az ellenállóképességet.Támogatja a jobb alvást.Pár fontos tudnivaló mielőtt belekezdenél a babamasszázsba.


Mint a legtöbb tevékenységnél, itt is nagyon fontos a fokozatosság. A kisbabák bőre nagyon érzékeny, ezért kezdetben elegendő a 2-3 perces masszázs, melyet csak egy-egy testrészen végzünk. A babamasszázs akár újszülöttkortól is végezhető, de mindig figyeld a babád visszajelzéseit!


Ne keseredj el, ha eleinte nem pozitív a babád reakciója, ne erőltesd, hanem próbálj meg más időpontban, más testrészt masszírozni. Biztos lehetsz benne, hogy pár alkalom alatt összeszoktok majd. Ha a csöppség elkezdi örömét lelni a masszázsban, fokozatosan növelheted az időtartamot, míg 20-25 percig el nem jutsz.

Mikor van a megfelelő időpont a babamasszázsra?

Etetés után legalább fél órát várni kell, mielőtt belekezdenél a masszírozásba. Jó ötlet a napközbeni alvás előtt kipróbálni a masszázst, így a pici mélyebben tud aludni. De lehet próbálkozni a masszázzsal az esti rutin részeként is. Azonban ha a baba nagyon nyűgös vagy élénk, akkor válassz inkább más időpontot.


Mikor nem szabad masszírozni? 


Ne kezdd el a babamasszázst, ha stresszes, feszült vagy, és nem tudsz a picire koncentrálni. Az ilyen kisugárzást a babák könnyen megérzik, és átragadhat rájuk a nyűgös hangulat.


Ezen kívül a következő esetekben tanácsos kerülni a masszázst:

ha a baba lázas,védőoltás után 2-3 napig,ha valamilyen kiütése, bőrbetegsége van.